Ghid pas cu pas: instalarea picioarelor de masă pentru un design modern

Sursă foto: Shutterstock

În prezent, există o varietate mare de materiale și design-uri utilizate pentru producerea picioarelor de masă. De la lemn, la metal, la plastic, opțiunile sunt nenumărate. Și nu doar materialul, dar și designul picioarelor de masă poate fi personalizat pentru a se potrivi cu restul decorului tău. De la forme simple și tradiționale, la modele ornate și complexe, poți găsi cu siguranță ceva care să se potrivească stilului tău.

Dacă îți dorești să îți pui în valoare creativitatea și să îți personalizezi casa, acest ghid este pentru tine. Învață cum să alegi și să instalezi picioarele de masă care se potrivesc cel mai bine cu stilul tău!

Opțiuni pentru atașarea picioarelor la masă

Montarea picioarelor de masă nu este o chestiune ce ține numai de funcționalitate, ci și de de design și estetică. Orice amator de amenajări interioare știe că măsuța de cafea, cea de la bucătărie sau biroul tău pot capăta o cu totul altă personalitate atunci când îți înlocuiești picioarele de masă. Activitatea asta nu este nici pe departe atât de complicată pe cât ai putea crede, iar în cele ce urmează, îți vom spune cum poți face asta cu ușurință, în funcție de tipul picioarelor de masă pe care îl alegi. 

Înainte de aceasta, să explorăm modalitățile de atașare a picioarelor la masă!

Fixarea picioarelor de masă cu șuruburi cu dibluri

Această metodă constă în instalarea parțială a șuruburilor în picior, lăsând restul filetului expus pentru a permite înșurubarea piciorului direct în partea inferioară a mobilierului. Aceasta este o tehnică apreciată pentru costul redus și faptul că șuruburile nu sunt vizibile. Așadar, dacă ai în plan să montezi picioare masă din metal, aceasta poate fi o soluție excelentă pentru tine.

Cu toate acestea, există anumite limitări și restricții pe care trebuie să le ai în vedere. Nu este recomandat să folosești această metodă pentru picioarele subtiri, pentru mobilierul care se mișcă adesea sau pentru mobilierul cu bază metalică, deoarece aceste situații pot duce la slăbirea legăturii între picior și mobilier, creând instabilitate.

Rezistența acestei metode de fixare este la fel de mare ca materialul de care se atașează piciorul. Așadar, dacă lemnul sau materialul utilizat pentru a atasa piciorul este de calitate slabă, atunci și rezistența conexiunii va fi slabă. Așadar, dacă alegi o masă din MDF cu picioare aurii, materialul de care se atașează piciorul trebuie să fie calitate superioară.

Montarea picioarelor pentru masă cu inserții filetate

În esență, acest proces presupune prinderea picioarelor mesei cu ajutorul unui șurub de inserție lat, care se fixează în partea inferioară a corpului de mobilier. Acest lucru necesită o atenție deosebită pentru a asigura precizia găurilor pentru inserții.

Dacă alegi această metodă de montare a picioarelor mesei, trebuie să știi că acestea pot fi deșurubate pentru depozitare sau transport. În plus, această metodă oferă o stabilitate și durabilitate deosebite mobilierului tău, făcându-l mai rezistent în fața uzurii. 

Această metodă de montare a picioarelor mesei este recomandată mai ales dacă ai mobilier care se mișcă sau alunecă frecvent. De asemenea, dacă ești un lucrător în lemn cu experiență, vei aprecia cu siguranță această metodă. Totuși, este important să ai cunoștințe de bază în lucrul cu lemnul și să știi cum să folosești scule și uneltele specifice. Ține cont că atunci când alegi un set picioare masa, acesta trebuie să fie compatibil cu metoda de instalare pe care ai ales-o!

În ciuda numeroaselor sale avantaje, montarea picioarelor mesei cu inserții filetate are și unele limitări:

 • nu este recomandată pentru mobilierul cu baze metalice, deoarece inserțiile filetate pot să nu se fixeze corespunzător în metal;
 • poate fi mai dificilă pentru cei fără experiență în lucrul cu lemnul.

Atașarea picioarelor cu piulițele T

Ai ales un set de picioare pentru măsuța de cafea și vrei să te asiguri că le vei instala corect? Le poți atașa cu piulițe T.

Metoda presupune instalarea șurubului parțial în piciorul mesei, lăsându-i o parte pentru a fi înșurubată în piulița T. Acest sistem este avantajos, deoarece permite deșurubarea picioarelor pentru depozitare și transport, asigurând în același timp o stabilitate excelentă.

Această metodă de fixare este recomandată pentru:

 • picioarele atașate de baze de lemn;
 • cei care doresc o fixare extrem de puternică. Este o soluție perfectă pentru picioarele melei de bucătărie, de exemplu, unde stabilitatea este esențială.

Sistemul cu piulițe T nu este recomandat pentru mobilierul fără acces la partea superioară a suprafeței de montare, deoarece instalarea și ajustarea ulterioară a picioarelor pot deveni dificile în astfel de cazuri.

Instalarea picioarelor de masă cu plăci metalice drepte și înclinate

Sursă foto: Shutterstock

Plăcile metalice se fixează cu 4 șuruburi. Această metodă este recomandată pentru picioarele subțiri atașate la lemn și pentru atașamente în unghi sau drepte. Evită această opțiune dacă ai un mobilier greu, care se mișcă pe podea, unul cu baza din metal sau lemn subțire sau dacă picioarele de masă au diametrul de 6 cm sau mai mare.

Montarea picioarelor cu blocuri de montaj din lemn

Înainte de a începe montarea picioarelor cu blocuri de montaj din lemn, este esențial să te asiguri că ai toate materialele și uneltele necesare. Va fi nevoie de:

 • picioarele de mobilier;
 • blocurile de montaj din lemn;
 • șuruburi;
 • bormașina.

Dacă ai optat pentru picioare de masă metalice, asigură-te că acestea se potrivesc perfect cu blocurile de montaj din lemn. Un alt aspect cheie este măsurarea precisă. O măsurătoare inexactă poate duce la o instalare imprecisă, care poate afecta stabilitatea mesei.

Procesul de montare a picioarelor cu blocuri de montaj din lemn este unul destul de simplu, dar necesită atenție la detalii.

 1. Începe prin a instala șurubul în mod parțial în piciorul mesei.
 2. Asigură-te că acesta este îndreptat corect înainte de a înșuruba restul de filete în blocul de montaj.
 3. Continuă procesul pentru toate picioarele mesei, asigurându-te că fiecare picior este ferm și stabil înainte de a trece la următorul.

În ceea ce privește avantajele și dezavantajele acestei metode de montare, este important de menționat că aceasta este o opțiune excelentă pentru picioarele patrate sau rotunde, atașate de baze din lemn. Cu toate acestea, nu este recomandată pentru mobilierul cu baze metalice sau în situațiile în care nu se dorește ca aplicațiile să iasă în evidență. Astfel, deși picioarele de masă metalice pot adăuga un aspect modern designului mesei, ele pot necesita o altă metodă de montare.

Citește și: Ghid complet: Accesorii esențiale în bucătăria modernă! 

Instalarea picioarelor cu clemele drepte sau înclinate

Clemele pentru picioarele de masă sunt un accesoriu inovator care adaugă un plus de stil și funcționalitate mesei tale. Poate că te-ai gândit să folosești o masă de dining cu picioare aurii pentru a aduce un aer de lux în spațiul tău, dar te-ai întrebat cum să instalezi picioarele de masă în mod eficient și fără a afecta designul. Ei bine, clemele pentru picioarele de masă sunt soluția ideală. Concepute pentru a se fixa pe partea inferioară a blaturilor de masă, acestea oferă o stabilitate excepțională fără a afecta estetica mobilierului.

Clemele pentru picioarele de masă sunt recomandate pentru mobilierul cu aspect modern, în special pentru piesele din lemn. Nu numai că se integrează perfect în design, dar adaugă și un plus de rezistență și stabilitate. Această metoda nu este recomandată pentru mobilierul cu baze metalice.

Atașarea topului mesei la flancurile mesei fără a folosi fitinguri suplimentare cu șuruburi

Pentru a atașa picioarele metalice la mobilier, nu sunt necesare piese suplimentare sau piese de fixare. Acestea pot fi fixate direct pe partea inferioară a mobilierului cu ajutorul șuruburilor din pachet. Acest lucru face procesul de instalare rapid și ușor, ceea ce este ideal pentru cei care doresc o soluție simplă și eficientă.

Cum se realizează instalarea picioarelor de masă?

Sursă foto: Shutterstock

Instalarea picioarelor de masă poate părea o sarcină intimidantă, dar cu un pic de atenție și îndrumare adecvată, vei reuși să realizezi această sarcină ca un profesionist.

În primul rând, trebuie să alegi picioarele de mobilă. Poți opta pentru picioarele de masă reglabile sau picioare din inox pentru masă pentru notă de stil și funcționalitate mesei tale. Acestea sunt o alegere excelentă, în special pentru mobilierul modern. În funcție de dimensiunea și greutatea mesei, vei avea nevoie de 2, 3 sau 4 picioare.

După ce ai ales picioarele potrivite, este timpul să te pregătești pentru partea de montare. Vei avea nevoie de:

 • un set de plăci metalice drepte;
 • o placă de lemn care se potrivește cu baza mesei tale;
 • două scânduri de lemn pentru a înălța mobila;
 • patru șuruburi și inele plate. Achiziționează-le din secțiunea noastră de feronerie mobilă!

Pași concreți pentru instalarea picioarelor de masă pentru un design modern

Sursă foto: Shutterstock

 1. Pregătirea piesei de mobilier și a materialelor necesare. Începe prin a așeza mobila pe o parte – acest lucru îți va facilita accesul la partea de jos a acesteia. Apoi, măsoară dimensiunile pentru a te asigura că noua placa de baza din lemn se potrivește perfect în interiorul mobilei. Poți adăuga și bucăți de lemn de sprijin pentru a face baza mai stabilă și mai înaltă. Un detaliu important la care trebuie să te gândești în această etapă sunt picioarele mesei pliabile – acestea pot adăuga un plus de funcționalitate și stil piesei tale de mobilier.
 2. Marcarea și găurirea locurilor de montaj. Dacă este necesar, scoate placajul de bază existent. Apoi, cu un marker, marchează zonele care vor corespunde plăcilor metalice drepte în care vor fi fixate picioarele. Realizează găurile necesare cu o bormașină și înșurubează picioarele de mobilă.
 3. Dacă dorești, poți personaliza picioarele pentru masă. Le poți picta în diverse nuanțe pentru a personaliza mobilierul și pentru a-i da un design modern. Fixează apoi noua placă în partea de jos a mobilierului, atât pe exterior, cât și pe interior, cu ajutorul șuruburilor oferite de producător.
 4. Finalizează procesul prin poziționarea mobilierului în locul dorit. Plasează piesa de mobilier în poziție verticală și admiră rezultatul muncii tale!

 

Te invităm să explorezi gama noastră de picioare de masă moderne pe concris.ro! Oferim o varietate de stiluri și culori, toate la prețuri competitive!

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *