10 unelte de asamblare și fixare mobilier

Fie că te pregătești să montezi un set de mobilier nou sau să-ți realizezi propriul proiect DIY, va trebui să ai la îndemână câteva uneltele de asamblare și fixare a mobilei pentru a asigura rezistența și stabilitatea pieselor. În acest articol, poți descoperi 10 ustensile indispensabile care îți vor facilita munca și te vor ghida în procesul de asamblare. De la șurubelnițe și ciocane la chei specifice și dispozitive de măsurare, vom explora rolul fiecărei ustensile și modul în care acestea contribuie la realizarea unui mobilier solid și funcțional.

1. Șurubelniță sau mașină de înșurubat cu acumulator

Șurubelnița și mașina de înșurubat cu acumulator sunt două dintre cele mai esențiale unelte pentru asamblarea mobilierului. Ele îți permit să înșurubezi și să deșurubezi cu ușurință, fără a necesita un efort fizic semnificativ.  

Șurubelnița poate fi potrivită pentru lucrările fine, unde este nevoie de mai mult control și precizie. Pe de altă parte, mașina de înșurubat cu acumulator este un dispozitiv alimentat de o baterie care permite înșurubarea sau deșurubarea automată. Acesta este mai rapid și mai eficient, dar poate fi mai puțin precis decât o șurubelniță manuală. De asemenea, mașina de înșurubat cu acumulator poate fi prea puternică pentru unele materiale, ceea ce poate duce la strâmbarea sau deteriorarea șuruburilor.

Sfat 

Pentru asamblarea mobilierului cu multe șuruburi sau pentru proiecte mari de bricolaj, mașina de înșurubat cu acumulator este cea mai bună alegere. Pentru proiecte mai mici sau pentru asamblarea mobilierului care necesită mai multă precizie, alege o șurubelniță manuală, întrucât poate fi mai adecvată. Descoperă și cum poți schimba mânerul unui sertar în 5 pași simpli?

2. Chei pentru șuruburi și piulițe

Cheile pot fi clasificate în trei categorii principale:

 • fixe: sunt concepute pentru a se potrivi cu un anumit dimensiune de șurub sau piuliță;
 • reglabile: oferă o mai mare flexibilitate, permițând ajustarea dimensiunii în funcție de necesități;
 • tubulare: au un cap cilindric care se potrivește peste capul șurubului sau piuliței, oferind un contact mai bun și reducând riscul de deteriorare a șurubului sau piuliței.

Cheile pentru șuruburi și piulițe sunt, fără îndoială, unelte indispensabile în asamblarea mobilierului. Prin alegerea și utilizarea corectă a acestora, poți asigura o asamblare eficientă și sigură a mobilierului, reducând astfel riscul de accidente și prelungind durata de viață a mobilei.

3. Ciocan

Ciocanul se utilizează în principal pentru fixarea cuielor în diferite tipuri de materiale, cum ar fi lemnul sau metalul, asigurând astfel stabilitatea și durabilitatea mobilierului. Există o varietate de ciocane disponibile pe piață, fiecare cu design și scop specific. De la ciocanele de tâmplărie, ideale pentru lucrările fine cu lemnul, până la ciocane cu cap rotund, folosite pentru a lovi cuie cu cap mare sau pentru a îndrepta piesele metalice.

Sfaturi

 1. Ciocanul de tâmplărie este ideal pentru lucrările fine cu lemnul, având capul mai mic și mânerul lung pentru a permite o manevrare precisă.
 2. Ciocanul cu cap rotund este potrivit pentru a lovi cuie cu cap mare sau pentru a îndrepta piesele metalice.
 3. Ciocanul cu cap plat este folosit pentru a lovi cuie mici sau pentru a împinge cuie în locuri înguste.

4. Menghină și clemă de fixare

Menghina este un instrument de fixare care permite menținerea pieselor de mobilier în poziție în timpul lucrului, facilitând astfel montajul în condiții de siguranță și eficiență. Clema de fixare, pe de altă parte, asigură o fixare sigură și stabilă a pieselor, prevenind orice mișcare neprevăzută care ar putea afecta calitatea finală a ansamblului.

Sfat

Alege tipul de menghina sau cleme de fixare în funcție de dimensiunea și materialul pieselor de asamblat, apoi ajustează forța de strângere a instrumentului în funcție de necesități, pentru a asigura o fixare stabilă, fără a deteriora piesele.

5. Ruletă

Fie că vrei să instalezi o priză încastrabilă în mobilier sau să măsori lungimea unei piese, va trebui să ai la îndemână o ruletă. Majoritatea ruletelor au două scale de măsurare, una în centimetri și una în inch. Utilizarea corectă a acestei scale poate elimina orice confuzie și poate asigura măsurători precise. În plus, este esențial să menții ruleta dreaptă în timpul măsurătorilor pentru a obține citiri precise.  

6. Fierăstrău

Există trei categorii principale de fierăstraie:

 • fierăstrăul manual: este cel mai simplu și cel mai accesibil, fiind ideal pentru tăieri drepte și simple;
 • fierăstrăul electric: asigură precizie mai mare, fiind preferat pentru proiectele mai complexe;
 • fierăstrăul circular: potrivit pentru tăieri lungi și drepte, precum și pentru tăieri în unghi.

Sfat

Asigură-te că alegi lamele de fierăstrău corecte pentru a asigura eficiența și siguranța lucrului. Lamele cu dinți mari sunt ideale pentru tăieri rapide și grosiere, în timp ce lamele cu dinți mici oferă o tăiere mai fină și mai precisă.

7. Adeziv pentru lemn

Există o varietate de tipuri de adezivi disponibili pe piață, fiecare cu utilizări specifice:

 • adezivul PVA (acetat de polivinil), ideal pentru asamblarea mobilierului datorită proprietăților sale de lipire puternice și uscare rapidă;
 • adezivul epoxidic, care este mai durabil, dar necesită un timp mai lung de uscare;
 • pentru proiecte care implică expunerea la umiditate, adezivul poliuretanic este mai potrivit datorită rezistenței sale la apă;
 • alte tipuri de adeziv includ adezivul pentru lemn cu uscare rapidă și adezivul termofuzibil.

8. Capsator manual pentru tapițerie

Aceasta are scopul principal de a fixa materialul de tapițerie pe cadru, folosind capse sau agrafe. Acesta este esențial pentru orice proiect de mobilier care implică tapițerie, de la scaune și canapele, până la perne decorative și draperii.

Pentru a folosi eficient un capsator manual pentru tapițerie, urmează acești pași:

 1. Asigură-te că suprafața pe care urmează să o tapițezi este curată și netedă.
 2. Așază materialul de tapițerie pe suprafața pregătită, asigurându-te că este întins corect.
 3. Aplică capsele ținând capsatorul la un unghi de 90 de grade față de suprafață.

9. Patent

Un patent este util pentru asamblarea mobilierului, deoarece poate fixa temporar părțile mobilierului în poziție în timp ce aplici adeziv, strângi șuruburile sau execuți alte operații de fixare. În plus, cleștii patent cu vârf subțire sau cu formă specifică pot fi utili pentru manipularea și poziționarea precisă a șuruburilor, piulițelor sau a altor piese mici, facilitând astfel asamblarea.

10. Pistol de lipit și batoane de silicon

Pistolul de lipit funcționează prin încălzirea batoanelor de silicon până la punctul de topire, oferindu-ți posibilitatea să aplici un strat de adeziv topit pe piesele de mobilier care trebuie unite. Odată ce adezivul se răcește și se întărește, piesele de mobilier sunt fixate în mod ferm.

Batoanele de silicon utilizate în pistolul de lipit sunt disponibile într-o varietate de tipuri, fiecare având caracteristici și utilizări specifice. Cele mai comune tipuri includ siliconul alb, ideal pentru lucrările de interior datorită rezistenței sale la umiditate, și siliconul transparent, care oferă un finisaj mai estetic.

Precauții și sfaturi de siguranță la utilizarea ustensilelor de asamblare și fixare a mobilierului

În procesul de asamblare și fixare a mobilierului, siguranța nu trebuie trecută cu vederea. Înainte de a începe, dacă nu ai mai folosit înainte ustensilele menționate, asigură-te că te familiarizezi cu acestea, cu modul lor de funcționare și în ce situații sunt recomandate.  

În funcție de natura ustensilelor utilizate, echipamentul de protecție adecvat poate include mănuși, ochelari de protecție și încălțăminte de securitate. Nu subestima utilizarea echipamentului de protecție, deoarece poate reduce foarte mult riscul de accidentare. În plus, este esențial să te asiguri că în zona de lucru nu se află copii sau animale de companie care ar putea fi rănite.

Descoperă o gamă completă de ustensile pentru asamblarea și fixarea mobilierului pe concris.ro! De la șurubelnițe și chei până la clești și nivele, avem tot ce îți trebuie pentru a ca proiectele tale să prindă viață.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *