Cele mai folosite instrumente și software-uri pentru proiectarea de mobilă online

Sursă foto: Shutterstock

Proiectarea pieselor de mobilier reprezintă un proces creativ și complex, în care funcționalitatea se îmbină armonios cu estetica, astfel încât să creezi piese de mobilier unice și funcționale. Cu evoluția tehnologiei, proiectanții de mobilă și pasionații de amenajare interioară au la dispoziție o gamă impresionantă de instrumente și software-uri pentru a da viață ideilor lor.

Astăzi, proiectarea de mobilă online a devenit o alegere din ce în ce mai populară, deoarece îți oferă posibilitatea să experimentezi, să proiectezi și să vizualizezi mobilierul într-un mod simplu și eficient. În acest articol, poți descoperi 10 instrumente și software-uri care revoluționează modul în care poți proiecta mobila cu un click de mouse sau o atingere pe ecran.

Avantajele și dezavantajele utilizării unui instrument de proiectare a mobilei online

În prezent, există o varietate de instrumente și software-uri disponibile pentru proiectarea mobilierului online. Acestea s-au dezvoltat considerabil în ultimii ani, trecând de la simple programe 2D la soluții complexe 3D. 

Iată care sunt avantajele utilizării unui instrument de proiectare a mobilei online:

 • le poți accesa ușor și să le folosești de oriunde și la orice oră, atât timp cât ai conexiune la internet;
 • cu ajutorul acestor instrumente, poți vizualiza rapid designul înainte de a începe construcția efectivă. Astfel, poți identifica rapid modificările necesare și poți evita pierderea de timp și resurse în construirea unui design nereușit;
 • ai acces la o gamă largă de opțiuni și funcții care îți permit să creezi designuri complexe și personalizate.

Cu toate acestea, există și câteva minusuri:

 • pentru a folosi eficient aceste instrumente, trebuie să ai cunoștințe de bază de operare a computerului și a softului specific;
 • unele funcții avansate sau detalii complexe pot fi dificil de realizat sau chiar imposibil de obținut cu anumite software-uri online;
 • deși unele instrumente de proiectare a mobilei online sunt gratuite, pentru altele poate fi necesar să achiziționezi o licență sau un abonament pentru a beneficia de funcții avansate.

Află: Care sunt avantajele mobilierului la comandă față de cel din magazin?

Instrumente și software-uri pentru proiectarea pieselor de mobilier online

Sursă foto: Shutterstock

Când vine vorba de software-uri pentru proiectarea mobilierului, există zeci de opțiuni din care poți alege, iar toate companiile susțin că software-ul lor este cel mai intuitiv, performant și ușor de învățat. Din acest motiv, alegerea unui singur instrument poate fi o sarcină provocatoare.  

Fie că ești un tâmplar profesionist sau la început de drum, în rândurile de mai jos ți-am pregătit 10 software-uri pentru designul pieselor de mobilier online pe care le poți lua în considerare:

1. SketchUp

SketchUp este un software de proiectare 3D utilizat pe scară largă în domeniul designului mobilier. Acesta a fost dezvoltat de către compania @Last Software și a fost lansat în anul 2000. De-a lungul timpului, SketchUp a cunoscut o evoluție constantă, devenind una dintre cele mai populare și accesibile soluții pentru proiectarea mobilierului.

SketchUp are o interfață intuitivă și ușor de utilizat. Poți crea modele 3D detaliate ale pieselor de mobilier, cu diferite modele, accesorii și tehnologii, utilizând un set variat de instrumente și funcționalități. Software-ul oferă și opțiuni de personalizare, oferindu-ți posibilitatea să adaugi texturi, culori și alte detalii în proiectele tale. Mai mult, cu ajutorul lui poți vedea cum arată o cameră decorată cu mobilierul realizat, astfel încât să îți poți da seama dacă poți adăuga și alte elemente în amenajare, cum ar fi benzi LED sau este necesar să mai modifici piesele pentru un design armonios. 

Sunt disponibile atât versiuni gratuite, cât și versiuni cu plată, iar versiunea gratuită este deseori de ajuns de bună pentru nevoile simple de proiectare

2. SolidWorks

SolidWorks este un software de proiectare 3D cunoscut pentru interfața sa intuitivă și pentru funcționalitățile sale care permit proiectarea unor elemente de mobilier complexe. SolidWorks oferă o gamă largă de funcționalități, esențiale în proiectarea mobilei.

Printre funcționalitățile cheie ale SolidWorks se numără modelarea 3D, simularea, analiza și gestionarea datelor. Cu ajutorul modelării 3D, poți crea modele virtuale ale mobilei, de la picioarelor pieselor de mobilier până la uși, balamale și mânere, oferindu-ți posibilitatea să ve vizualizezi precis și detaliat înainte de producția fizică. Simularea și analiza îți permit să testezi piesele înainte de fabricație, iar gestionarea datelor facilitează colaborarea între membrii echipei de proiectare și urmărirea modificărilor.

SolidWorks a fost utilizat în numeroase proiecte de mobilier și și-a demonstrat capacitățile în proiectarea pieselor de mobilier complexe și inovatoare. De exemplu, designerii au folosit SolidWorks pentru a crea scaune ergonomice, mese extensibile și dulapuri cu sisteme de depozitare inteligente.

3. CAD Pro Furniture Design

Sursă foto: Shutterstock

CAD Pro Furniture Design a fost dezvoltat pentru a facilita munca profesioniștilor din domeniul designului de interior și a producătorilor de mobilă, oferindu-le o soluție eficientă și precisă pentru proiectarea și vizualizarea mobilierului în mediul virtual.

Principalele caracteristici ale CAD Pro Furniture Design includ:

 • capacitatea de a crea modele 3D detaliate, funcția de proiectare asistată de calculator, care facilitează procesul de proiectare prin utilizarea unor instrumente și funcții avansate;
 • posibilitatea de a adăuga texturi și culori diferite pentru a simula diferite materiale. De exemplu, poți vedea cum arată canturile ABS pe o piesă de mobilier din MDF sau pe una din PAL;
 • capacitatea de a crea planuri de lucru precise pentru producție.

Utilizarea CAD Pro Furniture Design este intuitivă și ușor de înțeles, oferindu-ți posibilitatea să proiectezi mobilierul pas cu pas. Software-ul vine cu un set de instrumente și opțiuni flexibile, care îți permit să personalizezi modelele și să le adaptezi la nevoile și preferințele tale sau ale clienților tăi.

4. SketchList 3D

SketchList 3D este un software care îți oferă o gamă largă de instrumente să creezi proiecte detaliate, 3D, de la corpuri de mobilier individuale până la proiecte complexe de amenajare a întregii case.

Cu acest instrument, poți să creezi modele 3D detaliate ale mobilei, să utilizezi texturi și culori personalizate, să optimizezi materialul utilizat și să accesezi o bibliotecă extinsă de obiecte predefinite. De asemenea, SketchList 3D oferă funcții de raportare și liste de materiale pentru a facilita procesul de achiziție a materialelor necesare pentru proiect.

Descoperă și: Amenajare în stil minimalist. Ghid complet

5. Woodwork for Inventor

Woodwork for Inventor este un add-on pentru Autodesk Inventor, un software de proiectare 3D, utilizat în mod specific pentru proiectarea pieselor de mobilier. Acest add-on aduce funcționalități suplimentare și unelte specifice industriei mobilei pentru a îmbunătăți eficiența și precizia în procesul de proiectare.

Principalele avantaje ale utilizării Woodwork for Inventor sunt legate de automatizarea unor sarcini repetitive și generarea automată a unor documente specifice industriei mobilei. De exemplu, acest software poate genera automat lista de materiale pentru un proiect de mobilă, optimizând astfel consumul de materiale și minimizând risipa. De asemenea, Woodwork for Inventor oferă unelte pentru generarea automată a desenelor tehnice și a fișierelor de producție, ceea ce facilitează colaborarea cu producătorii și simplifică procesul de fabricație.

Pentru a utiliza Woodwork for Inventor, este necesar să ai instalat Autodesk Inventor, iar apoi să adaugi acest add-on. După instalare, poți începe să creezi proiecte de mobilă în Autodesk Inventor și să utilizezi uneltele specifice Woodwork for Inventor, cum ar fi biblioteca de piese de mobilă predefinite și uneltele de asamblare și conexiune a pieselor.

6. PRO100

PRO100 este un instrument de proiectare a mobilei online dezvoltat de RAI Software, o companie specializată în soluții software pentru industria mobilei. A fost lansat în anul 2000 și inițial a fost destinat designerilor de mobilă profesioniști. Cu toate acestea, PRO100 a devenit popular și printre amatorii care doresc să-și redecoreze propria casă.

Prin intermediul acestui instrument, poți crea modele tridimensionale ale mobilei și îți poți vizualiza designurile într-un mod realist. De asemenea, PRO100 oferă o bibliotecă extinsă de piese de mobilier și materiale, oferindu-ți o gamă largă de opțiuni pentru a-ți personaliza designurile. De exemplu, poți explora diferite asamblări, cum ar fi dulapuri de bucătărie cu coșuri Jolly sau sertare, linii curbe sau drepte ale mobilei, mai multe sau mai puține spații de depozitare și așa mai departe. De asemenea, cu PRO100 poți să creezi imagini realiste ale designurilor tale, ajutându-te să vezi cum ar arăta mobilierul în mediul real. 

7. Shapr3D

Shapr3D este o aplicație de proiectare 3D pentru iPad Pro, cu ajutorul căreia poți să creezi, să modifici sau să vizualizezi proiecte 3D cu ușurință. Acest software utilizează tehnologia Apple Pencil pentru a oferi o experiență de proiectare intuitivă și precisă. Poți desena, schița și modela în 3D cu ajutorul creionului Apple, având o interfață ușor de utilizat și accesibilă.

Caracteristicile și funcționalitățile Shapr3D sunt impresionante:

 • poți să creezi și editezi modele 3D folosind doar un creion Apple, fără a fi nevoie de un mouse sau de alte echipamente;
  aplicația îți oferă posibilitatea să exporți modelele în diverse formate precum STEP, IGES, STL, DXF, OBJ, facilitând colaborarea cu alți designeri sau fabricanți;
 • Shapr3D este compatibil cu alte software-uri de proiectare precum AutoCAD, SolidWorks sau SketchUp;
 • tehnologia Apple Pencil îți oferă un nivel ridicat de precizie, ceea ce înseamnă că poți să creezi detalii complexe și să obții rezultate precise.

Citește și acest articol: Organizarea bucătăriei în care se gătește des: ghid complet

8. Fusion360

Sursă foto: Shutterstock

Fusion360 este un software de proiectare 3D dezvoltat de Autodesk, care oferă funcționalități puternice pentru proiectarea de mobilă. Acesta pune la dispoziție o gamă largă de instrumente de proiectare, cum ar fi modelarea parametrică, proiectarea directă, simularea, randarea, fabricația și colaborarea în cloud. 

În Fusion360 ai acces la o bibliotecă vastă de materiale și finisaje, precum și la instrumente de colaborare în cloud care permit lucrul în echipă. Aceste caracteristici îl fac util pentru proiectarea mobilierului, deoarece oferă flexibilitate și control în crearea unor design-uri complexe.

9. Rhinoceros 3D

Dezvoltat de către compania McNeel & Associates, Rhinoceros 3D este cunoscut pentru flexibilitatea și precizia sa, fiind un instrument foarte des folosit de către designerii de mobilă.

Una dintre caracteristicile cheie ale acestui software este capacitatea sa de a crea și manipula suprafețe complexe și curbe. Acest aspect este deosebit de important în designul mobilierului, unde formele și linia curbelor sunt adesea elemente esențiale.

Software-ul oferă un mediu de lucru intuitiv și ușor de utilizat, fiind potrivit atât pentru începători, cât și pentru profesioniști. De asemenea, Rhinoceros 3D permite exportul în formate populare de fișiere, ceea ce facilitează colaborarea cu alți designeri sau producători de mobilă.

10. Vectorworks

Vectorworks este un software de proiectare 2D/3D și BIM (Building Information Modeling) dezvoltat de compania Nemetschek. Acesta este utilizat în special de către arhitecți și designeri de interior datorită flexibilității și puterii sale de proiectare. Vectorworks oferă o gamă largă de instrumente și funcționalități care îți permit să creezi modele complexe și detaliate într-un mediu virtual.

Printre caracteristicile cheie ale Vectorworks se numără modelarea 3D, crearea planurilor 2D și compatibilitatea cu alte software-uri CAD. Acesta oferă și instrumente specifice pentru designul interior și de mobilă, cum ar fi biblioteci de obiecte predefinite, opțiuni de textură și de finisare, precum și posibilitatea de a crea desene și modele de prezentare.

Fiecare dintre aceste instrumente aduce avantaje și dezavantaje unice, oferind o gamă largă de opțiuni pentru designeri. Explorează aceste instrumente și să găsește cel mai potrivit software pentru nevoile tale.

Apoi, când vine vorba despre fabricarea mobilierului, accesează concris.ro pentru accesorii de mobilă și feronerie, precum mânere și butonieri mobilă, agățători, balamale, canturi ABS, console și multe altele!

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *