Cum alegi corpurile de iluminat în funcție de cameră

Sursa foto: Freepik

Dacă te întrebai de ce ai avea nevoie de un ghid care să te ajute să alegi corpurile de iluminat pentru locuință ta, când ai putea rezolva această problemă simplu, cu o lustră și una-două veioze, trebuie să știi că iluminatul are un rol esențial în viața noastră. Lumina ne influențează considerabil starea de spirit, ne poate afecta sau ajuta vederea și poate schimba radical atmosfera din interiorul locuinței. 

Probabil că prima întrebare care-ți vine în minte este cum să alegi corpurile de iluminat potrivite. Unul dintre principalele criterii de selecție este spațiul sau încăperea pentru care sunt destinate aceste elemente de decor, alături de tipul corpurilor de iluminat și de design-ul acestora. În articolul de astăzi ne vom axa pe alegerea corpurilor de iluminat în funcție de cameră, însă nu înainte de a trece în revistă principalele obiecte de iluminat interior. Iată, așadar, cum alegi cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru fiecare încăpere din casa ta! 

Tipuri de corpuri de iluminat interior 

Înainte de a trece la alegerea propriu-zisă a corpurilor de iluminat pentru locuință, trebuie să cunoști principalele obiecte pentru iluminatul interior disponibile pe piață. Desigur, există o gamă infinită de astfel de elemente decorative, însă vei găsi în rândurile următoare o listă cu cele mai populare și în tendințe corpuri de iluminat. 

Corpuri de iluminat de tip plafonieră 

Plafonierele reprezintă soluția clasică de iluminare a unei încăperi, însă chiar dacă au fost utilizate pentru o perioadă lungă de timp ca unică sursă de lumină, rolul acestora este unul limitat. Motivul? Aceste corpuri de iluminat sunt montate central, pe tavan, ceea ce face ca lumina să nu fie difuzată pe suprafața întregii încăperi, cu atât mai mult în living, unde suprafața este mai mare. 

Dacă mizezi pentru o plafonieră, ideal ar fi să alegi una cu LED, căci va permite reglarea intensității luminoase și asigură o lumină albă delicată. Poți încerca, totuși, să optezi și pentru alte surse suplimentare de lumină, așa cum sunt lămpile de podea, pentru ca lumina să ajungă și în zonele mai îndepărtate. 

Corpuri de iluminat suspendate 

În ultimii ani, trendurile de design interior au vizat din ce în ce mai mult corpurile de iluminat suspendate, mai ales atunci când vorbim despre amenajarea livingului sau a bucătăriei. Motivele nu sunt deloc greu de ghicit, căci aceste corpuri asemănătoare unei cupole pot crea intimitate, în timp ce luminează corespunzător spațiul. La capitolul design, cele mai apreciate sunt corpurile de iluminat tip pendul, care coboară mult deasupra mesei sau a insulei din bucătărie. 

Sursa foto: Freepik

Corpuri de iluminat de tip spot 

Există un adevărat trend al spoturilor luminoase în amenajările interioare, acestea fiind utilizate adesea în apartamentele moderne de tip studio, în mansarde sau în bucătării. Rolul acestor corpuri de iluminat încastrate sau grupate este acela de a accentua detaliile, printr-o lumină focalizată. Tocmai de aceea, cele mai bune locuri pentru a le monta sunt deasupra blatului de bucătărie, deasupra rafturilor cu elemente decorative sau în interiorul unui dressing. 

Corpuri de iluminat de perete 

Dacă vorbim despre amenajarea interioară a locuinței, posibilitățile de montare a unor corpuri de iluminat de perete sunt nelimitate. Lămpile montate la nivelul pereților vin într-o mulțime de forme și dimensiuni, putând fi instalate cu succes în holul de la intrare, în baie, dar și ca surse suplimentare de lumină în dormitor sau sufragerie. 

Corpuri de iluminat pentru masă 

Pendulele suspendate deasupra mesei sunt accesoriile ideale pentru bucătărie, zona de dining și camera de zi. Acestea nu doar ca asigură o cantitate suficientă de lumină, ci au și un rol estetic important. Însă, în zona mesei sau a blatului, putem avea și corpuri de iluminat încastrate în plafon sau sisteme de iluminat pentru blaturi. 

În această categorie putem menționa și veiozele, perfecte pentru a fi amplasate pe noptierele din dormitor sau pe comodă, dar si lămpile de masă, care vor completa ideal decorul biroului de acasă.

Corpuri de iluminat de podea 

Lămpile de podea au o funcție bine determinată: aceste corpuri de iluminat aduc lumină în colțul de lectură, alături de canapeaua din living sau de măsuța unde-ți savurezi cafeaua. Aceste accesorii sunt flexibile și ușor de direcționat către zonele pe care dorești să le scoți din umbră. 

Sursa foto: Freepik

Alegerea corpurilor de iluminat în funcție de cameră 

Pentru ca alegerea corpurilor de iluminat să fie una cât mai ușoară pentru tine, iți vom oferi în rândurile de mai jos o serie de sugestii, menite să aducă stil și funcționalitate în interiorul locuinței tale. Desigur, în alegerea acestor accesorii trebuie să ții cont și de criterii precum înălțimea încăperii sau dimensiunea acesteia. 

De pildă, dacă alegi corpuri de iluminat pentru o bucătărie mică, acestea vor diferi față de corpurile de iluminat pentru o bucătărie clasică, cu spațiu generos. Iată cum alegi corpurile de iluminat în funcție de camera pe care dorești să o amenajezi!

Iluminatul în holul de la intrare 

Dacă vorbim despre amenajarea holului de la intrare, una dintre cele inspirate alegeri în materie de corpuri de iluminat pentru hol sunt lămpile de perete. Desigur, poți opta la fel de bine și pentru spoturi luminoase încastrate în perete, dar și pentru o lustră în holul de la intrare, mai ales dacă beneficiezi de un spațiu generos sau un tavan înalt.   

Sursa foto: Shutterstock

Cum alegi corpurile de iluminat pentru living? 

În camera de zi, opțiunile de iluminat sunt infinite și este indicat să instalezi chiar mai mult de unul sau două corpuri de iluminat în living, pentru a introduce diferite grade de lumină. Nu știi ce lustre se poartă în living? Ei bine, aici intervine și stilul de amenajare. Dacă vorbim despre o amenajare în stil minimalist, poți opta pentru corpuri de iluminat moderne, precum un lampadar statement sau aplice de perete cu design deosebit. 

Pentru iluminarea unui living clasic, corpurile de iluminat suspendate, sub formă de candelabru, pot fi alegerea ideală. Idei de lustre pentru un living în stil industrial pot fi cele realizate din metal. 

Sursa foto: Freepik

Alegerea iluminatului pentru dormitor 

În dormitor, ca și în camera de zi, poți utiliza lămpile de plafon, dar și lămpile de podea. Mai mult, veiozele și lămpile de masă sunt alegeri excelente pentru lumina focalizată. Dacă vorbim despre amenajarea unui dormitor clasic, de dimensiuni mari și nu știi ce lustre se poartă în dormitor, îți sugerăm să optezi pentru modele impunătoare, care să ofere un plus de stil spațiului. Dormitorul este amenajat în stil vintage? Atunci corpurile ideale de iluminat pot fi veiozele cu modele florale! 

Sursa foto: Freepik

Corpuri de iluminat pentru bucatarie 

Ai început procesul de amenajare a bucătăriei? Atunci află că sistemele de iluminat pentru blaturi, lămpile de plafon, lămpile suspendate deasupra mesei sau spoturile luminoase se află pe lista ideilor de iluminat pentru bucătărie. Mai multe idei de amenajare a unei bucătării practice vei găsi aici, așa că te poți inspira cu privire la alegerea corpurilor de iluminat pentru o bucătărie clasică sau modernă. 

Sursa foto: Freepik

Iluminatul in baie 

Te întrebi ce corpuri de iluminat poți alege în baie? În primul rând, plafonierele sunt alegeri excelente pentru amenajarea unei băi. Mai poți opta și pentru spoturi încastrate, dar și pentru lămpi de perete alese în funcție de stilul de amenajare al acestei încăperi. 

Sursa foto: Freepik

Sperăm că ai găsit în acest ghid toată inspirația de care aveai nevoie pentru a ști cum să alegi corpurile de iluminat în funcție de camera pe care o amenajezi. Inspiră-te din articolul nostru și oferă locuinței tale cele mai bune surse de lumină, pentru un spațiu cald și primitor! 

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *