Amenajarea unei bucatarii mici: Sfaturi, idei, trucuri

O bucătărie mică poate fi adesea considerată a fi un impediment în ceea ce privește amenajarea, în cea mai mare parte din cauza dimensiunilor reduse. Totuși, ar trebui să știi că dimensiunile nu ar trebui să fie o problemă, pentru că există metode destul de eficiente pentru a realiza lucrările de amenajare bucătărie mică.

Amenajarea bucatariei mici in functie de locuinta

Bucătăriile sunt dependente cel mai adesea de felul în care acestea sunt proiectante. La bază însă stă adesea și tipul locuinței proiectate, deoarece structura de rezistență este diferită în funcție de destinația locuinței. O bucatarie poate arata intr-un anumit fel intr-un apartament spatios, insa total diferit intr-o bucatarie de mici dimensiuni. 

Bucataria de apartament

Bucătăriile mici de apartament condiționează destul de mult amenajarea spatiului, insa exista metode pentru a depasi chiar si acest inconvenient. Secretul sta in amenajarea corecta a spatiului si in alegerea unor obiecte de mobilier potrivite. De asemenea nu trebuie scapat din vedere nici aspectul accesoriilor si al obiectelor de utilare a bucatariei, deoarece acestea pot schimba total aspectul acestei camere. 

Bucataria la casa

Bucataria unei case pe pamant poate fi mai permisiva, in functie de specificatiile proiectului tehnic. Construirea de la zero a unei case impune si stabilirea limitelor spatiale ale acesteia. O bucatarie la casa iti permite sa te bucuri de o dispunere specifica a mobilierului, iar acest lucru va contribui foarte mult la un aspect aerisit al bucatariei. 

Amenajarea bucatariei mici in functie de forma

Forma bucatariei este un element decisiv in amenajare. Oricat de mult te-ai stradui sa creezi un anumit tip de amenajare, aceasta nu va fi posibila daca spatiul nu iti permite acest lucru. Fireste, poti incerca sa restructurezi spatiul, in limita in care legea iti permite acest lucru sau te poti folosi de forma pentru a impune aspectul final. 

Bucataria de forma patrata

Bucatariile de acest tip sunt unele dintre cele mai comune tipuri de spatii. In general bucatariile aferente caselor pe pamant sunt proiectate sub o forma patrata deoarece acestea au legatura directa cu subsolul locuintei. 

Bucataria de forma patrata iti permite o amenajare liniara a mobilierului, de-a lungul peretilor, indiferent de pozitionarea acestora. Dincolo de reguli amenajare bucatarie, un astfel de spatiu este foarte permisiv chiar si la nivel de utilare. 

Indiferent daca vorbim despre amenajare bucatarie mica de forma patrata sau despre amenajarea unui spatiu mai generos, forma este unul dintre cele mai mari avantaje pe care te poti baza. 

Bucataria de forma dreptunghiulara

Bucataria dreptunghiulara este specifica in special apartamentelor de bloc, iar in general dimensiunile acestora sunt foarte reduse. Dispunerea de tip vagon a bucatariilor de bloc iti permite sa amenajezi mobilierul si echipamentele de utilare pe un singur perete, de regula liniar. 

Pentru a eficientiza spatiul este ideal sa renunti la ideea de amenajare bucatarie mica cu insule, mese sau scaune suplimentare. Daca vrei sa amenajezi o astfel de bucatarie, atunci ar trebui sa stii ca exista o multitudine de idei amenajare bucatarie lunga si ingusta folosind corpuri de mobilier inalte, in culori cat mai deschise. 

Bucataria pe colt

Bucatariile pe colt sunt in general spatii destul de greu de amenajat, pentru ca in acest caz vei avea nevoie de mobilier special care sa se potriveasca in acest context. 

Bucataria in forma de L

Daca ai o bucatarie in forma de L ar trebui sa te orientezi catre mobilier special care sa poata fi montat intr-o forma cat mai apropiata de nevoile tale. Poti incerca sa construiesti chiar o amenajare cu mobilier pe toata suprafata peretelui, adica atat pe suprafata dispusa pe lungime, cat si pe extensia literei L. pentru a scoate in evidenta cat mai bine frumusetea unui astfel de spatiu poti opta pentru mobilier in culori calde, delicate si pentru accesorii de feronerie simple sau cu model antichizat. 

Amenajarea bucatariei mici in functie de tip

Bucatariile moderne ne-au adus in atentie o multitudine de idei, pentru ca in functie de forma poti defini si tipul bucatariei. Iata cateva idei care te pot ajuta in procesul de amenajare bucatariei mica. 

Amenajare bucatarie open space

Bucatariile open space sunt cu siguranta unele dintre cele mai apreciate modele de amenajari, deoarece ofera o libertate de miscare extraordinara. Bucatariile open space au avantajul de a mari spatiu, din punct de vedere vizual, dar in acelasi timp iti permit sa observi cat mai bine ce se intampla in jurul tau. Poti avea grija de copii sau te poti ocupa de invitatii tai fara a fi nevoit sa renunti la apropierea sociala. 

Amenajarea bucatariei cu insula

Insulele de bucatarie au inceput sa devina din ce in ce mai comune, insula inlocuind in mod discret spatiul de lucru. Insula de bucatarie poate fi folosita pentru a prepara hrana, poate fi folosita ca bar sau de asemenea poate fi folosita ca spatiu de socializare. Pentru o astfel de amenajare ar trebui sa ai in vedere mobilarea bucatariei folosind corpuri de mobilier in nuante contrastante, care sa complimenteze spatiul. Instalarea unei insule intr-o bucatarie mica s-ar putea sa limiteze putin spatiul, insa ar trebui sa stii ca exista si insule mai mici de bucatarie care te pot ajuta sa te bucuri de o aranjare a spatiului exact asa cum iti doresti. 

Idei de amenajare a unei bucatarii mici in functie de stil

Stilul bucatariei tale spune multe despre tine si despre casa ta. Din acest motiv ar trebuie sa alegi obiectele de mobilier care să se potrivească perfect în contextul stilistic al camerei. Alege bucataria in functie de stilul intregii locuinte, pentru ca acesta sa nu faca nota discordanta.

Bucataria in stil vintage

In ciuda vechimii, stilul vintage este mereu surprinzator, deoarece el poate fi pus in valoare cu ajutorul a nenumarate idei de amenajare. Pentru bucataria vintage vei avea nevoie de mobilier in nuante de maro sau alb antichizat, decorate cu elemente de feronerie sau accesorii cat mai elaborate, specifice stilului vintage. 

Bucataria in stil minimalist

Bucataria in stil minimalist aduce in discutie noi idei de amenajare bucatarie mica. Minimalismul pune accent pe spatiu si pe castigarea lui, pe obiecte de mobilier simpliste care sa ofere mai mult spatiu si o mai buna organizare a acestuia. Poti folosi mobilier modular pentru a pune cat mai bine in evidenta spatiul si pentru a castiga mai multa libertate de miscare. 

Bucataria in stil modern

Amenajarea unei astfel de bucatarii se bazeaza foarte mult pe cromatica si pe evidentierea unor aspecte unice in domeniu tehnologiei. Folosirea plitelor incorporabile, a unor cuptoare de asemenea incluse in mobilier reprezinta aspecte care confera bucatariei un aspect futuristic, unic si special. Stilul modern se axeaza pe culori puternice si pe contraste, iar adesea nuantele de rosu, negru sau gri sunt deosebit de prezente in bucatariile amenajate in stil modern.

Bucataria in stil scandinav

O caracteristica a bucatariilor in stil scandinav este aceea care iti ofera posibilitatea de a beneficia de spatiu in timp ce te exprimi asa cum vrei tu. stilul scandinav este rafinat si elegant, este discret si totusi foarte deschis. Stilul scandinav se axeaza foarte mult pe nuanțe de alb și bej, pe simplitate si pe ideea de a avea mereu la indemâna produsele de care ai nevoie intr-o bucatarie.

Sfaturi utile pentru amenajarea unei bucatarii mici

Bucatariile mici pot fi uneori dificil degestionat si amenajat, insa specialistii in amenajari interioare ne ofera si sfaturi care sa ne ajute sa exploatam la maxim spatiul disponibil. Am grupat asadar pentru tine cateva sfaturi pretioase in ceea ce priveste amenajarea, pentru a te ajuta in demersul tau de a te bucura de o bucatarie perfecta.

Opteaza pentru mobila cu spatii de depozitare

Mobilierul care iti ofera spatii de depozitare te ajuta sa pastrezi mai bine ordinea si sa gasesti tot ce ai nevoie, fara efort. Poti folosi in acest sens o insula de bucatarie cu spatii de depozitare, corpuri suspendate de mobilier sau corpuri de baza, in care sa stochezi lucrurile de care ai nevoie in bucataria ta.

Mobilierul in forma de L te ajuta la economisirea spatiului

Asa cum am spus anterior, dispunerea mobilierului in forma de L iti ofera o ampla libertate de miscare. Spatiul pe care il economisesti te ajuta sa ai acces la fiecare corp de mobilier, dar si la zona de lucru sau la elementele de utilare.

Instaleaza suporturi de perete pentru ustensile

Daca te decizi asupra stilului scandinav, vei vedea ca unele corpuri de mobilier sunt special create pentru a-ti amenaja un colt special pentru ustensile. Daca ai in vedere un alt stil de amenajare, atunci poti folosi elemente specifice bucatariei pentru a te organiza: scurgatoare de vase, panouri de depozitare, etajere sau organizatoare speciale pentru ustensile. 

Alege cromatica potrivita stilului

Daca amenajezi o bucatarie intr-un anumit stil, ar trebui sa ai in vedere folosirea unei cromatici potrivite. Alege alb pentru stilul scandinav, nuante contrastante puternice pentru stilul modern sau nuante calde de bej pentru stilul vintage sau clasic. 

Foloseste usi glisante si renunta la usi

Pentru o amenajare bucatarie mica asa cum trebuie vei vedea ca eliminarea usilor poate fi o solutie perfecta. Foloseste in loc usi glisante, usi de tip acordeon sau pur si simplu opteaza pentru amenajarea bucatariei open space.

Bucataria este mai mult decat spatiul in care pregatesti masa sau iti petreci timpul savurand o binemeritata cafea. Bucataria este un spatiu in care iti gasesti linistea si relaxarea iar din acest motiv va trebui sa alegi o amenajare care sa se potriveasca perfect stilului si dorintelor tale. 

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *