Amenajarea holului de la intrare: idei practice

O casă frumoasă se cunoaște de la intrare, iar holul, acea cameră de cele mai multe ori mică, îngustă și întunecată, este una dintre cele mai subestimate încăperi dintr-o locuință. Atunci când vine vorba de amenajare, majoritatea persoanelor trec cu vederea holul și își îndreaptă atenția către alte camere considerate importante, așa cum sunt livingul, dormitorul sau bucătăria. Fiind însă prins în zona de tranziție dintre afară și interior, holul merită tot efortul nostru în amenajare, motiv pentru care trebuie să pui accent și pe amenajarea holului de la intrarea în casă. 

Cu o doză de inspirație, dar și cu piesele de mobilier și obiectele decorative potrivite, poți transforma spațiul holului într-un loc confortabil, funcțional și plăcut din punct de vedere estetic. Descoperă în cele ce urmează câteva idei practice în amenajarea holului, care să te inspire și care să te ajute să creezi o atmosferă încântătoare atunci când intri în propria locuință. 

Amenajarea holului în funcție de formă și dimensiuni 

Holurile pot avea cele mai diferite forme și dimensiuni, în funcție de tipul compartimentării, dar și de mărimea locuinței. Atunci când vine vorba de amenajarea holului, forma și dimensiunile sunt criterii importante pe care trebuie să le iei în considerare. Iată câteva idei de amenajare a holului de la intrare, ținând cont de aceste aspecte! 

Idei de amenajare pentru un hol mic 

Indiferent de formă, există holuri atât de mici încât poate părea imposibil să le amenajezi în vreun fel. Nu-ți face griji, timpul petrecut aici este redus, așa că tot ce trebuie să faci este să profiți la maximum de spațiul pe care-l ai la dispoziție. Iată câteva idei de amenajare a holului de dimensiuni mici: 

 • Alege un mobilier îngust, așa cum este un dulap de pantofi vertical și folosește pereții pentru depozitare, cu ajutorul unui cuier cu multe agățători
 • Montează rafturi aproape de tavan, ideale pentru depozitarea încălțămintei. De regulă, depozitarea pe verticală face minuni într-un spațiu mic. 
 • Folosește o paletă cromatică deschisă și asigură-te că holul este foarte bine iluminat. 

Cum amenajezi un hol mare? 

Chiar și în amenajarea unui hol mare poți întâmpina dificultăți, însă acesta îți oferă mult mai multe opțiuni, dar și o libertate mai mare de alegere a mobilierului și decorațiunilor. Pentru o imagine de ansamblu armonioasă, îți sugerăm să decorezi această încăpere în același stil cu restul casei. Iată câteva idei de amenajare a unui hol mare: 

 • Odată ce alegi piesele de mobilier necesare precum cuierul, pantofarul, suportul pentru umbrele și oglinda, completează decorul holului cu o etajeră, pe care să poți așeza cele mai dragi decorațiuni și suveniruri. 
 • Optează pentru decorarea unuia dintre pereți cu tablouri, pe care le poți accentua cu ajutorul unor corpuri de iluminat
 • Alege o culoare contrastantă pentru unul din pereții holului, unde poți grupa câteva piese de mobilier inedite precum o banchetă, un cufăr sau o bibliotecă în trepte. 

Amenajarea unui hol lung și îngust 

Holul lung și îngust este poate una dintre cele mai nefericite configurații ale unui hol. De cele mai multe ori, această încăpere este lipsită de ferestre și prezintă doar uși spre restul camerelor. Cum îl poți transforma într-un spațiu luminos și funcțional? Iată câteva idei: 

 • Vopsește pereții și tavanul în alb, pentru a crea efectul de spațiu. Pentru un aspect mai puțin balal, poți opta pentru lambriuri, acestea fiind opțiuni rafinate pentru amenajarea holului. 
 • Vopsește ușa din capătul holului într-o culoare închisă, pentru a atrage privirea spre interiorul holului. 
 • Alege pentru podea un covor cu dungi orizontale, pentru a „lăți” vizual spațiul holului. 
 • Decorează doar unul dintre pereții holului cu tablouri, pentru a nu încărca spațiul. 
 • Oglinzile sunt decorațiuni ideale pentru un hol îngust, acestea creând impresia de spațiu. 
 • Alege cât mai multe spoturi luminoase încastrate în perete sau tavan, dar și aplice, care să lumineze încăperea și să o facă mai spațioasă. 

Idei de amenajare a unui hol pătrat 

Un hol în formă pătrată îți oferă numeroase opțiuni de amenajare, datorită efectului simetric de care beneficiază. Astfel, în amenajarea holului pătrat, poți transfera o mică parte din funcțiile unei încăperi precum livingul. Iată câteva idei de amenajare: 

 • Creează în hol o zonă de socializare printr-un set cu măsuță și scaune. 
 • Amenajează în spațiul holului un loc confortabil pentru citit, cu ajutorul unui fotoliu sau chiar a unei canapele și a unui lampadar. 
 • Într-un hol pătrat poți chiar instala un spațiu de lucru, prin montarea unui birou și a unei mini biblioteci. 

Amenajarea holului în funcție de design 

Stilul de amenajare a holului depinde într-o mare măsură de designul celorlalte camere. Iată care sunt cele mai populare stiluri în amenajarea holului de la intrare, dar și elementele lor caracteristice! 

Amenajarea unui hol modern 

Designul modern are la bază claritate, linii drepte, mobilier cu margini netede și forme geometrice. Tocmai de aceea, amenajarea unui hol modern trebuie să fie una eficientă și pragmatică. Pentru un hol modern, îți sugerăm să alegi o paletă deschisă de culori și o pardoseală din parchet laminat sau plăci din ceramică. Alege, de asemenea, mobilier din lemn laminat și corpuri de iluminat simple. 

Cum amenajezi un hol clasic 

Locuința ta este amenajată în stil clasic? Atunci și holul va trebui să respecte aceeași tematică. Optează pentru piese de mobilier din lemn masiv și nuanțe neutre cu diverse accente de culoare pentru pereți. Poți opta chiar și pentru un tapet cu design clasic. Dintr-un hol clasic nu trebuie să lipsească elemente de decor precum tablourile, ceasurile sau oglinzile masive, cu margini groase. De asemenea, este preferată pardoseala din lemn masiv sau marmură. 

Idei de amenajare a unui hol rustic 

Știm deja că stilul rustic este definit de elementele naturale, așa cum sunt lemnul și piatra, în forma lor nefinisată. Dacă dorești amenajarea unui hol rustic, poți integra în decor cărămizi, grinzi de lemn pentru tavan, pardoseală din lemn și piese de mobilier cu aspect ușor învechit. Optează pentru corpuri de iluminat tip pendul și decorațiuni din lemn și piatră. Preșurile țesute pot completa și ele designul rustic al holului. 

Hol în stil minimalist 

În amenajarea unui hol minimalist nu trebuie să se regăsească ornamentele, impremeurile florale sau piesele de mobilier sofisticate. Astfel, folosește o paletă cromatică neutră în amenajarea holului minimalist, dulapuri încastrate în perete, oglinzi mari și, eventual, o banchetă cu picioare metalice și tapițerie simplă, de sofa. 

Stilul vintage în amenajarea holului 

Un hol amenajat în stil vintage presupune integrarea unor elemente cu aspect învechit, retro. Astfel, piesele recondiționate de mobilier se vor potrivi de minune într-un decor vintage. Combină mobilierul din lemn masiv cu elemente de decor din metale precum cupru sau bronz. Optează pentru corpuri de iluminat retro și o paletă de culori pastelate, cu accente vesele. 

Nu uita să acorzi importanța cuvenită amenajării holului de la intrare atunci când începi planul de amenajare a locuinței tale. Chiar dacă mulți tratează această încăpere cu superficialitate, te asigurăm că o imagine unitară a casei îți va oferi zilnic satisfacție. Ține cont de ideile noastre și aplică-le în amenajarea holului tău! 

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *