Amenajare în stil minimalist. Ghid complet

Minimalismul în designul interior este asociat în primul rând cu organizarea. Există o mulțime de trucuri și idei care te pot ajuta să ai o casă mai organizată, însă acestea se poate plia pe mai multe stiluri de design interior. Dacă, însă, amenajarea în stil minimalist este cea care te interesează, atunci trebuie să înțelegi că aceasta reprezintă mai mult decât o locuință bine organizată, cu spații de depozitare inteligente. Descoperă ce înseamnă stilul minimalist, care sunt regulile și caracteristicile sale și cum îți poți amenaja fiecare încăpere a locuinței tale.

Ce înseamnă stilul minimalist

Stilul minimalist în designul interior a apărut la confluența dintre două mișcări artistice care au luat naștere în prima jumătate al secolului al XX-lea: De Stijl și Bauhaus. Dacă te întrebi de unde vine expresia „Less is more”, prin care a ajuns să fie definit minimalismul în design interior, răspunsul este că aceasta aparține lui Ludwig Mies van der Rohe, arhitectul care a marcat mișcarea Bauhaus și care a inovat prin simplitatea și claritatea construcțiilor sale din New York până în Berlin.

În minimalism, limbajul artistic este esențializat, iar elementele din care este alcătuit sunt foarte puține: linia, unghiul de 90 de grade, culorile neutre. Simplitatea și funcționalitatea sunt puse pe primul loc, arhitectura devine spontană, iar ritmurile sugerate de construcțiile vizuale sunt vertiginoase.

Amenajare în stil minimalist: reguli și caracteristici

Amenajarea în stil minimalist este caracterizată, în primul rând, de simplitate în formă și funcție. Volumele spațiale sunt bine proporționate, predictibile și nu sunt complicate. Nu există ornamente sau decorațiuni excesive, iar toate formele sunt esențializate. Utilitatea este, de asemenea, o componentă importantă a fiecărei piese de mobilier.

Paleta de culori este adesea monocromatică, având în componență nuanțe de alb, gri, bej și negru, acestea fiind tipice interioarelor minimaliste. De asemenea, minimalismul descrie linii clare: suprafețele sunt plane și nedete, iar liniile conturate de finisaje și de obiectele de mobilier conferă încăperii un aspect deosebit. „Spațiul negativ” este, și el, o componentă importantă a stilului minimalist, deoarece acesta ia locul decorațiunilor copleșitoare și face încăperile să aibă un aspect aerisit și elegant. Camerele sunt luminoase, inundate de lumină naturală, iar lumina artificială folosită este indirectă și difuză.

Nu doar atât, dar organizarea este foarte importantă în stilul minimalist, așadar asigură-te că ai tot ce îți trebuie pentru a ascunde cablurile inestetice, pentru a aranja ustensilele de bucătărie și pentru a dispune de un sistem de ventilație estetic.

Stilul minimalist în fiecare încăpere

Fie că locuiești la casă sau la apartament, stilul minimalist este tangibil în ambele cazuri. Descoperă cum să îți amenajezi fiecare încăpere în stil minimalist.

Living în stil minimalist

Pentru finisajele livingului, ia în considerare vopsirea pereților într-un alb sclipitor sau prăfuit, iar pentru podele, un parchet din lemn deschis la culoare, cu nodurile lemnelor expuse, astfel încât să „încălzească” livingul, făcându-l mai primitor. Canapeaua, scaunele, fotoliile ori șezlongurile pot avea o tapițerie tot albă, pentru a spori impresia de spațiu vast, iar picioarele acestora trebuie să fie asortate, fie din metal (de nuanță cromată, aurie sau argintie) fie dintr-un lemn de o culoare similară cu parchetul.

Gândește-te la atmosfera pe care vrei să o creezi în sufragerie atunci când alegi draperiile. Unele albe vor da impresia unei atmosfere aseptice, curate ca lacrima, în vreme ce unele bej vor filtra lumina „încălzind” razele care trec prin acestea și creând o atmosferă crepusculară. Dacă pereții living-ului tău sunt înalți, atunci optează pentru niște rame înalte pe care să le dispui ca pe un triptic. Pentru un efect șocant și elegant, poți lăsa ramele goale, adăugând astfel o componentă artistică în designul tău minimalist. În cazul în care îți dorești să expui totuși o operă de artă, alege un tablou abstract, geometric, poate chiar fragmentat în mai multe piese.

În toată acestă mare de alb, adaugă și un accent de culoare (care să se reflecte în ghivecele florilor, în tabureți sau în pernele decorative ale canapelei), cum ar fi albastrul marin sau o nuanță mai întunecată a culorii muștar. De asemenea, optează pentru corpuri de iluminat impresionante. Poți alege un lampadar statement pe care să îl plasezi lângă canapea și pentru niște aplice de perete cu un design aparte.

Dormitor în stil minimalist

Elementul central al dormitorului tău în stil minimalist este patul, care poate fi simplu, fără tăblie, sau poate fi și un pat cu baldachin, mai ales dacă ai pereți înalți și alte obiecte de mobilier care lucrate în detaliu în lemn, cum ar fi niște scaune vintage tapițate cu un material catifelat alb sau un candelabru. În definitiv, poți alege câteva accente de epoca, atât timp cât menții stilul curat și nu îl încarci de prea multe detalii inutile.

Optează pentru niște corpuri de iluminat statement. Spre exemplu, în locul clasicelor lămpi de pe noptiere poți alege să utilizezi spațiul altfel (adăugând aici plante, cărți de citit înainte de culcare sau ceasuri), utilizând corpuri de iluminat geometrice, din lemn deschis la culoare, suspendate. E important ca nuanța lemnului să „rimeze” cu ramele de tablou pe care le pui în dormitor deasupra patului, spre exemplu. Același tip de lemn poate fi folosit și în realizarea dulapului, dacă este făcut pe comandă, sau poți opta pentru un dulap vopsit în alb, cu mânerele corespunzătoare.

Alegerea lenjeriilor de pat este, de asemenea, foarte importantă, pentru că acestea fac parte integrantă din decorul în stil minimalist al dormitorului tău. Optează pentru unele în culori uni, preferabil albe, iar accentele de culori, cum sunt pernele decorative și cuvertura, pot fi de un roz pal prăfuit, sau orice altă culoare dorești să iasă în evidență.

Bucătărie în stil minimalist

Pentru podea, poți opta pentru gresie albă, într-un model geometric, pe care să o finisezi cu un chit de culoare gri, astfel încât patternul gresiei să iasă în evidență și mai mult. Alege o insulă cu blat de marmură la care să adaugi niște scaune de bar simple, cu șezut tapițat cu piele, sau din lemn masiv, lăcuit, astfel încât să scoți în evidență granulația lemnului.

De asemenea, adaugă niște cabinete de bucătărie custom-made, cu butoni interesanți, generoase și preferabil închise, astfel încât vasele și ustensilele de bucătărie să fie ascunse. Corpurile de iluminat deasupra blatului insulei sunt un must-have și cu siguranță nu vei da greș dacă optezi pentru unele minimaliste. Îți recomandăm să alegi unele în aceeași culoare cu picioarele scaunelor de bar, preferabil negru, astfel încât să iasă în evidență în marea de alb a bucătăriei tale.

Baie în stil minimalist

Pentru amenajarea băii în stil minimalist, poți „rupe” paleta de culori deschise folosite în restul locuinței tale, optând pentru tavan și pereți negri. Sigur, poate părea o propunere șocantă, dar efectul va fi foarte elegant, adăugând o notă de rafinament și de mister. Alege o chiuvetă și un vas de toaletă suspendate, astfel încât baia să pară eterică, și finisaje (cum sunt capul de duș și robinetul chiuvetei) moderne, care să te ducă cu gândul la futurism. Probabil este o chestiune de design mai puțin evidentă, însă și agățătoarile de cuier ar trebui să fie în același ton cu restul băii.

Adaugă o cadă din marmură neagră și alege o oglindă generoasă (fie ea rotundă sau rectangulară) la care neapărat să adaugi neoane pentru a o ilumina din spate, astfel încât și aceasta să pară că plutește. Într-o astfel de baie în stil minimalist cu siguranță vei dori să-ți petreci cât mai mult timp răsfățându-te cu o baie relaxantă la finalul zilei.

Amenajare în stil minimalist: accesorii recomandate

Lustră Leon neagră

Lustra Leon neagră este elegantă, modernă și s-ar potrivi perfect într-o bucătărie minimalistă (aproape) all white sau într-o baie în care predomină negrul. O poți utiliza în bucătărie, pentru task-lighting, deasupra blatului, sau în baie, deasupra căzii, astfel încât să te bucuri de un iluminat corespunzător în timp ce te relaxezi în cadă.

Agățătoare pentru cuier K2201

Este important ca agățătorile pentru cuier din locuința ta să fie concordante atât cu designul interior minimalist, cât și între ele. Alege agățătoarea pentru cuier K2201, neagră și mată, care are o formă brutal de geometrică pentru a crea un efect vizual interesant și pentru a adăuga o notă modernă bucătăriei, băii și holului.

Buton mobilă UDINE

Este important ca mobila ta din bucătărie, mai ales cabinetul, să respecte stilul minimalist. În cazul în care ai cumpărat un cabinet ready-made, poți opta să îi schimbi butonii, mai ales dacă aceștia sunt prea ornamentați. Alege butonii de mobilă UDINE, simpli, eleganți și mați, care pot fi utilizați nu doar la cabinetul din bucătărie, ci chiar și la piesele de mobilier din living, mai ales dacă îți dorești o coerență stilistică în întreaga ta locuință.

Mâner mobilă OCTAVIO

Mânerele obiectelor de mobilier sunt la fel de importante ca butonii. Optează pentru mânerul pentru mobilă OCTAVIO, care are un design foarte interesant, în unghiuri drepte la exterior și rotunjit la interior. Acesta nu doar că se va asorta cu butonii de mobilă menționați mai sus, dar va adăuga și un dinamism al formelor acolo unde alegi să îl instalezi, fie că e vorba de dulapurile din bucătărie, din baie, sau din dormitor.

Amejarare în stil minimalist: idei practice

Concentrează-te asupra funcționalității

Tocmai pentru că minimalismul implică puține elemente de decor, corpuri de mobilier și face uz de „spațiul negativ”, este important ca obiectele pe care le achiziționezi pentru designul interior minimalist al casei tale să fie cât se poate de funcționale. Nu aglomera anumite zone din încăperile locuinței cu obiecte care nu au decât o funcție estetică, pentru că vei pierde din somptuozitatea pe care o are de oferit acest stil de design interior. Optează pentru piese de mobilier cu suficient spațiu de depozitare, astfel încât aspectul camerelor să fie curat și aerisit.

Optează pentru pereți în culori neutre

Fie că alegi să îi îmbraci în lemn sau să îi vopsești, e important ca pereții apartamentului tău în stil minimalist să fie în culori neutre: alb, crem, gri, bej, negru, grej și tonuri pământii. În niciun caz nu folosi tapet ornamentat pentru a-ți decora pereții, deoarece acesta atipic stilului. În condițiile în care, totuși, îți dorești să decorezi o anumită încăpere într-o culoare care nu este neutră, optează pentru un ton pastelat (verde, bleu-bébé, sau levănțică) care să păstreze luminozitatea camerei și încearcă să nu te abați foarte mult de la această culoare.

Folosește oglinzi ca să dai impresia de spațiu mai vast

Dacă nu poți să lărgești ferestrele așa cum poate ți-ai dori, pentru a benficia cât mai mult de lumină naturală, atunci ia în considerare montarea unor oglinzi care să dea impresia de deschidere a spațiului. Nu doar atât, dar oglinzile sunt simple, funcționale și poți crea cu ajutorul lor jocuri de reflexii interesante, care să adauge dimensiune interioarelor tale în stil minimalist.

Minimalismul în designul interior, dacă îl stăpânești cum trebuie, poate fi o forță estetică care să îți transforme locuința într-un loc de calm și de relaxare. Această forță estetică este dublată, însă, și de funcționalitate, care e la fel de importantă în acest stil de design interior. Oricum ai alege să îți decorezi apartamentul sau casa, ține minte acest lucru și fă uz de „spațiul negativ” cât mai mult posibil, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Succes!

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *