Organizarea bucătăriei în care se gătește des: ghid complet

Organizarea bucătăriei este considerată o invitație la dezvoltarea imaginației și a creativității. Fie că vorbim despre o încăpere generoasă sau o cameră de dimensiuni reduse, provocarea este uriașă pentru că în această parte a casei se găsesc cele mai multe lucruri. Tacâmuri, veselă, ustensile de tot felul, ingrediente, condimente, electrocasnice, ghivece, toate trebuie să-și găsească un loc în bucătărie. Și cum plăcerea de a găti vine, în mare măsură, și din gradul de funcționalitate al spațiului amenajat în acest sens, ai nevoie de un design eficient în care să-ți poți desfășura activitățile culinare fără nici un fel de probleme. Dacă intenționezi să treci la o reorganizare temeinică a propriei bucătării, dar nu știi de unde să începi, află din ghidul nostru care sunt pașii de urmat și ideile pe care le poți pune în aplicare pentru o încăpere impecabilă.

Organizarea blatului de bucătărie

O bucătărie ergonomică se bazează pe depozitare și organizare. Blatul din bucătărie reprezintă principalul spațiu de lucru, așa că, trebuie să-l păstrezi cât mai liber și să nu-l aglomerezi cu tot felul de aparate electrocasnice. Organizarea blatului din bucătărie ține de felul în care grupezi și de locul în care așezi fiecare lucru și instrument necesar pentru gătit. Este recomandat să găsești loc într-unul dintre dulapuri pentru cele mai multe aparate electrocasnice și să le păstrezi pe blat doar pe cele folosite frecvent, precum prăjitorul de pâine, blenderul sau espressorul de cafea. Folosește prize incorporabile în blat ca să ai întotdeauna la îndemână o sursă de energie electrică. Dacă vrei să ții aproape anumite ustensile, vase ori recipiente pentru condimente montează un panou perforat pe perete, în dreptul blatului de lucru. Folosește etajere și cârlige ca să depozitezi tot ceea ce ai nevoie pe verticală, deasupra blatului.

Organizarea frigiderului

Una dintre cele mai bune soluții pentru organizarea bucătăriei ține de ordonarea frigiderului deoarece acesta contribuie semnificativ la echilibrul încăperii în care se gătește des. În plus, un frigider curat și foarte bine aranjat te ajută să previi contaminarea alimentelor, să limitezi risipa de mâncare și să găsești repede ceea ce cauți. Iată câteva sugestii utile:

 • folosește recipiente transparente, din sticlă ori plastic fără BPA, pentru organizare și depozitare;
 • păstrează fructele și legumele în sertare speciale, unde umiditatea este mai mare decât în restul frigiderului;
 • carnea crudă se ține întotdeauna separat de celelalte alimente, pe raftul de jos, pentru a evita contaminarea;
 • ușa de la frigider este destinată depozitării băuturilor, dulcețurilor, sosurilor sau muștarului, respectiv, a produselor care nu necesită o temperatură foarte scăzută;
 • pe raftul din mijloc este indicat să așezi produsele lactate și mâncarea gătită;
 • sticlele pot fi puse în picioare sau sub formă de piramidă ca să nu ocupe prea mult loc;
 • alimentele trebuie grupate pe categorii, de exemplu, un raft întreg poate fi dedicat caserolelor cu mâncare gătită și un altul, brânzeturilor și mezelurilor;
 • depozitează totul în șir indian, de la mic la mare, și etichetează alimentele pentru un plus de siguranță.

Organizarea zonei aragazului

La amenajarea bucătăriei, trebuie să acorzi o atenție deosebită organizării zonei de gătit. Mulți bucătari vor să aibă în apropierea aragazului tot felul de ustensile, veselă sau un mic raft pentru condimente, însă, nu pierde din vedere faptul că tot ceea ce vei așeza aici se va murdări foarte repede. Așadar, păstrează lângă zona de gătit doar câteva dintre obiectele pe care le folosești zilnic, iar restul accesoriilor depozitează-le în dulapuri.

Organizarea zonei chiuvetei

Fiind principalul element al zonei de curățare din bucătărie, lângă chiuvetă trebuie să organizezi toate produsele utile, ca, de exemplu lavete, bureți de vase, soluții degresante, coș de gunoi și așa mai departe. În primul rând, folosește scurgătoare de vase pentru ca spălarea și uscarea obiectelor utilizate la gătit să nu fie îngreunată în niciun fel. Mai departe, pune pe marginea chiuvetei un dispenser pentru detergent lichid care să aibă și suport de burete, instalează un picurător de vase incorporabil în raftul de deasupra chiuvetei, ca să ai suficient loc pentru toate accesoriile de gătit. În dulapul de sub chiuvetă, pe care ar fi bine să-l dotezi cu balamale de calitate pentru că-l vei deschide foarte des, amplasează toate produsele de curățare și coșul de gunoi.

Soluții pentru organizarea cămării

Dacă obișnuiești să gătești des, în mod sigur, ai acasă și o cămară separată bine aprovizionată sau, cel puțin, un dulap dedicat, inclus în mobila de bucătărie. Ei bine, aici, poți depozita toate produsele alimentare care nu trebuie ținute la rece, în frigider, de aceea, ai nevoie de o organizare atentă. Așadar, ca să-ți fie cât mai ușor, grupează alimentele în câteva secțiuni principale și distribuie-le pe rafturi de la mic la mare. De pildă, pe un raft din cămară, poți depozita cerealele și pastele, în pungi sau recipiente speciale, cele mai înalte în spate și cele mici în față. La fel, într-o altă parte, poți pune produsele necesare pentru prepararea dulciurilor–zahăr, făină, budincă, praf de copt, esențe, etc.

Coșurile, cutiile, borcanele sau alte accesorii pentru organizarea bucătăriei sunt perfecte pentru o mai bună utilizare a spațiului și un aspect plăcut al cămării. Poți alege, în special, recipiente transparente și, pentru mai multă disciplină, le poți eticheta, ca să le găsești cât mai repede atunci când gătești.

Sfaturi pentru a organiza eficient dulapurile, rafturile, sertarele

În general, schema de amenajare a mobilei într-o bucătărie modernă are la bază triunghiul de lucru reprezentat de cele trei puncte de interes, respectiv aragazul, chiuveta și frigiderul. Între acestea trebuie să existe căi simple de acces și mobilă de bucătărie adecvată care să includă cât mai multe rafturi, sertare și dulapuri pentru depozitare. Cât despre organizarea bucătăriei și a dulapurilor, trebuie să iei în considerare varianta ascunsă și cea la vedere. Depozitarea ascunsă, cu dulapuri închise, se potrivește într-o organizare de bucătărie mică sau într-o zonă open space, în timp ce așezarea lucrurilor la vedere, pe etajere și polițe, este preferată în încăperile generoase. Bineînțeles, există și varianta combinată a celor două opțiuni de depozitare. Iată câteva recomandări pentru rafturi și sertare:

 • folosește sisteme de compartimentare cu rafturi glisante, care să-ți ofere acces facil la obiectele din interior;
 • transformă dulapurile inferioare în cămară, dacă nu ai la dispoziție un spațiu dedicat depozitării alimentelor;
 • instalează organizatoare pentru sertare, ca să păstrezi ordinea în sertarele cu tacâmuri și condimente;
 • poziționează ustensilele de bucătărie lungi în sertare dotate cu organizatoare  cu separatoare poziționate pe diagonală;
 • folosește etichete pentru borcanele opace, mai ales, dacă preferi depozitarea pe rafturi și etajere;
 • păstrează vesela și în sertarele adânci, pe verticală, nu doar pe rafturile dulapurilor;
 • nu amesteca obiectele din sertare și dulapuri: în cele din apropierea aragazului, păstrează ustensilele pentru gătit, oalele și tigăile, lângă chiuvetă, produsele pentru curățare, bureții, mănușile și sacii pentru gunoi, iar în zona frigiderului foliile de aluminiu, pungile cu închidere ermetică sau caserolele speciale pentru depozitarea mâncărurilor.

Organizarea bucătăriei în care se gătește des: 5 articole recomandate

Într-o încăpere organizată și atent ordonată, trebuie să se regăsească și produse special concepute în acest sens. Vezi, mai departe, câteva articole recomandate pentru bucătăria ta:

Coșuri Jolly

Unele dintre cele mai bune produse pentru organizarea bucătăriei sunt coșurile Jolly. Acestea se instalează în interiorul corpurilor de mobilier, sunt dotate cu glisiere pe bile cu sistem de amortizare la închidere și dispun de două rafturi. Coșurile sunt metalice și se potrivesc perfect în bucătărie pentru că permit depozitarea sticlelor, borcanelor și recipientelor de dimensiuni diferite. Sunt ușor de folosit, foarte rezistente și disponibile în dimensiuni diferite, în funcție de mărimea corpurilor de mobilier.

Suport tacâmuri ajustabil

Cu o adâncime de 424 mm și o înălțime de 50 mm, suportul pentru tacâmuri ajustabil este ideal pentru sertarele din bucătărie unde se dorește păstrarea în ordine a ustensilelor. Confecționat din fag, produsul are și o lungime ajustabilă între 512 mm și 950 mm, astfel că poate fi utilizat în corpuri cu dimensiuni diferite.

Priză Slide încorporabilă în blat

Preferabilă pentru estetică și utilitate, priza Slide încorporabilă în blat reprezintă una dintre cele mai bune soluții de organizare a bucătăriei. Aceasta permite conectarea electrocasnicelor la o sursă accesibilă de energie și rezolvă, în același timp, problema cablurilor inestetice. Priza are cablu inclus, dispune de slot pentru încărcare USB, are 5V și 2.4A și poate fi utilizată pentru organizarea blatului din bucătărie.

Scurgător (picurator) vase inox pentru blat

Tot pentru o mai bună organizare a blatului din bucătărie și a zonei de la chiuvetă, poți utiliza și acest scurgător (picurator) de vase din inox. Acesta are o lungime totală de 678 mm, înălțime de 386 mm și adâncime de 252 mm, dispune de suporturi pentru veselă, tacâmuri și pahare, are un aspect plăcut și se integrează în aproape orice tip de decor ales pentru bucătărie.

Mânere pentru mobilă

Chiar dacă, de multe ori, nu li se acordă importanța cuvenită, mânerele pentru mobilă sunt esențiale pentru deschiderea rapidă și facilă a ușilor și sertarelor. Deși, sunt esențiale pentru aspectul pieselor de mobilier și designul general al bucătăriei, mânerele joacă un rol deosebit și în ergonomia spațiului. Acestea trebuie să fie perfect adaptate utilizatorilor pentru a nu îngreuna în vreun fel activitățile desfășurate în bucătărie. Totodată, trebuie să fie potrivite ca dimensiune ca să nu incomodeze amplasarea altor elemente necesare pentru organizarea încăperii. De exemplu, în unele locuri sunt necesare mânere mai mari, în timp ce, pentru alte rafturi sau dulapuri, se pot folosi butoni care să ocupe cât mai puțin spațiu.

Idei pentru organizarea bucătăriei în care se gătește des

Deși, nu există o metodă universală pentru așezarea perfectă a lucrurilor care îți sunt necesare pentru gătit, dacă iei în considerare câteva idei de organizare a bucătărie poți să-ți ușurezi considerabil munca, atunci când gătești. În funcție de spațiul disponibil, iată câteva aspecte care te pot inspira:

Unde așezi textilele de bucătărie: prosoape, fețe de masă etc.

Este drept, o bucătărie nu poate fi considerată completă fără produse textile. Însă, la fel de adevărat e și faptul că orice bucătar trebuie să le aibă întotdeauna aproape. Prin urmare, poți monta niște agățători pe interiorul ușilor dintr-un dulap sau chiar și pe exterior, mai ales, dacă este un loc ferit, unde să-ți pui mănușile și prosoapele. De asemenea, o bară metalică montată pe perete, în dreptul blatului de lucru, este ideală pentru prosopul de bucătărie pe care îl folosești zilnic. Suporturile pentru vase fierbinți, șervetele, fețele de masă sau naproanele stau foarte bine într-un dulap sau într-un sertar dotat cu organizatoare ori chiar într-o cutie specială, depozitată într-unul dintre corpurile suspendate.

Unde așezi vesela, paharele, cănile și tacâmurile 

Toate aceste obiecte sunt utilizate în fiecare zi în bucătărie, așa că, trebuie să le ții la îndemână.

 • pune vesela în sertarele adânci din partea de jos a mobilierului, stivuite pe verticală, pe etajere sau organizatoare speciale;
 • așază farfuriile, bolurile și castroanele frecvent folosite în scurgătorul de vase încorporat în corpurile de mobilier;
 • tacâmurile se pun în sertarele late și puțin adânci din apropierea aragazului, sertare care au fost, în prealabil, dotate cu suporturi adecvate;
 • cuțitele pot fi amplasate separat de celelalte tacâmuri, mai ales, dacă în casă locuiesc și copii; poți folosi suporturi tradiționale pentru blat, suporturi de perete, magnetice sau de sertar;
 • cănile și paharele se pot pune în suportul de vase de deasupra chiuvetei, dotat cu tavă de scurgere;
 • cănile utilizate în mod regulat pot sta foarte bine în interiorul dulapurilor pe un suport vertical simplu, cu cârlige;
 • paharele cu picior se pot amplasa pe un suport special, în interiorul sau în afara rafturilor, iar ceștile și cănile pentru cafea într-un sertar aflat în apropierea aparatului de cafea.

Unde depozitezi condimentele

Întrucât, trebuie să le păstrezi prospețimea pentru cât mai mult timp, ai grijă să depozitezi condimentele într-un loc răcoros, uscat și ferit de razele soarelui. O variantă bună ar fi în cămară, așezate în organizatoare de bucătărie, sau undeva într-un raft sau sertar din apropierea aragazului.

Unde ții electrocasnicele mici

Un sertar adânc poate fi perfect pentru depozitarea aparatelor electrocasnice mici, mai ales, că poți simplifica foarte mult lucrurile prin încastrarea unei prize în spatele acestuia. Produsele folosite des pot fi așezate și pe blat, dar, ai grijă să nu îl aglomerezi foarte mult. Totodată, un dulap special pentru electrocasnice este binevenit, atunci când ții cont de organizarea bucătăriei.

Organizarea bucătăriei în care se gătește des: 5 greșeli de evitat

Indiferent ce schemă de amenajare a bucătăriei intenționezi să urmezi, s-ar putea să faci și greșeli, din dorința de a crea un mediu perfect. Unele pot fi trecute ușor cu vederea, în timp ce altele trebuie evitate cu prisosință. Printre cele din urmă:

Nu iei în calcul triunghiul de lucru

Organizarea bucătăriei trebuie să țină cont de amenajarea frigider, chiuvetă și aragaz sub formă de triunghi pentru a-ți garanta funcționalitate și confort la un nivel ridicat.

Neglijezi iluminatul spațiului

În bucătărie, ai nevoie de o lumină ambientală în locul unde se servește masa și de o lumină de lucru, puternică, în spațiul unde se prepară alimentele.

Lași electrocasnicele mari pe blat

Aparatele folosite zilnic, precum cafetiera sau prăjitorul de pâine, pot ocupa un loc binemeritat pe blatul din bucătărie; mașina de tocat, mixerul ori storcătorul pot sta într-un dulap special, pentru a nu ocupa spațiu prețios.

Păstrezi ustensilele de gătit la vedere

Cu siguranță, pare convenabil să ții ustensilele pe care le folosești pentru gătit la vedere, însă, acestea vor oferi un aspect neatractiv bucătăriei tale. În plus, se vor murdări foarte ușor și chiar te pot incomoda la anumite activități. De preferat ar fi să lași afară doar câteva dintre piesele folosite des.

Ai prea puține spații de depozitare

Bucătăria este un loc plin de produse, echipamente și accesorii. Dacă gătește des, nu opta pentru o mobilă de bucătărie minimalistă, ci valorifică fiecare colț liber și folosește cât mai mult spațiu pe verticală.

Încearcă să creezi o bucătărie care să se potrivească atât nevoilor cât și preferințelor tale. Ține cont de sfaturile de organizare a bucătăriei prezentate ca să poți amenaja o încăpere eficientă și ușor de folosit unde să gătești întotdeauna cu plăcere!

================================================================

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *