Cum să ai o casă mai organizată: trucuri și idei

Ți se pare că faci des curățenie în casă și, cu toate acestea, nu te poți bucura de un spațiu frumos amenajat, ordonat și primitor? Există posibilitatea ca rutina ta zilnică să fie responsabilă pentru dezordinea din locuință. De regulă, organizarea reprezintă cheia unei vieți armonioase, lucru valabil chiar și când vine vorba despre întreținerea căminului. Câteva ajustări simple, strategii istețe și idei de depozitare îți pot fi de folos ca să obții o casă organizată, dar, totodată, și pentru a cunoaște o bună stare emoțională și să simți că deții controlul asupra vieții tale sub toate aspectele. Iată la ce trucuri poți apela pentru un aspect îngrijit și o organizare eficientă a domiciliului.

Renunță la lucrurile nefolositoare

Dacă îți dorești să ai o casă organizată, mereu impecabilă, trebuie să iei în considerare o curățenie generală. Fără îndoială, în locuința ta, există o mulțime de obiecte pe care nu le mai folosești. Chiar dacă vrei să le păstrezi “pentru orice eventualitate”, amintește-ți că, dacă nu ai avut nevoie de un lucru timp de câteva luni sau poate un an, înseamnă că nu îți trebuie cu adevărat. Așadar, sortează-ți obiectele periodic și renunță la tot ceea ce aglomerează spațiul inutil.

Aranjează obiectele în funcție de frecvența utilizării

Organizarea locuinței reprezintă un demers extrem de util, cu beneficii atât la nivel vizual cât și de eficiență. Totuși, încearcă să păstrezi o ordine cu privire la lucrurile pe care le folosești zilnic și cele de care ai nevoie foarte rar. În general, obiectele utilizate în mod curent trebuie să fie la vedere, în timp ce produsele către care îți îndrepți atenția doar cu anumite ocazii pot fi așezate în locuri mai greu accesibile. De pildă, folosește scurgătoare de vase pentru vesela și tacâmurile de care ai nevoie zilnic și pune celelalte farfurii, cești sau pahare în dulap.

Utilizează spațiul pe verticală

Contrar opiniei generale, nu ai nevoie de o locuință foarte generoasă ca să-ți păstrezi lucrurile în ordine. Beneficiază de suprafața pereților sau părțile laterale și ușile dulapurilor pe care poți monta agățători de cuier, cârlige, etajere, rafturi, organizatoare, suporturi și panouri magnetice. În acest fel, vei elibera cât mai mult spațiu de la nivelul pardoselii și vei da încăperilor tale un aspect aerisit. Totodată, pe lângă faptul că vei avea casa organizată, îți va fi mult mai ușor să găsești anumite lucruri dacă ele sunt așezate pe verticală. De exemplu, toată lumea are probleme cu depozitarea mesei de călcat. Dacă pui un cuier pe ușa interioară a unui dulap sau pe partea laterală a acestuia ori pe perete, vei uita de inconvenientele pe care ți le creează aceasta.

Investește în cutii și coșuri de depozitare

De obicei, una dintre cele mai apăsătoare probleme pe care le întâmpină orice persoană care vrea să-și păstreze locuința în ordine este depozitarea obiectelor de mici dimensiuni.

Ele pot da senzația de aglomerație, de aceea, ar fi util să folosești tot felul de cutii, coșuri sau alte recipiente de depozitare pentru astfel de lucruri. Jucăriile copiilor, cărțile și revistele, păturile, hainele, bijuteriile, încălțăminte sau gențile pot fi așezate în cutii și coșuri speciale, de diferite mărimi.

Ascunde prizele și întrerupătoarele

Micile detalii fac diferența atunci când vrei să ai o casă organizată. Și, cum în fiecare zi folosești aparate și gadgeturi care au tot felul de cabluri, este aproape imposibil să nu aglomerezi locuința cu ele. Așadar, acolo unde este posibil, optează pentru prize încastrabile sau încorporabile. Dacă vrei să-ți ordonezi și spațiul de lucru de pe birou, folosește un suport pentru trecere cabluri. De asemenea, ca să renunți la încărcătoarele de telefon aruncate peste tot în casă poți monta un încărcător wireless încastrabil în blat. Orice artificiu care se potrivește cu aspectul camerei va fi binevenit pentru organizare casei.

Păstrează casa organizată pe zone

Dacă vrei să-ți formezi un obicei din a păstra locuința curată și ordonată, încearcă să o împarți pe zone de interes. În camera de zi, care este multifuncțională, poți avea un spațiu pentru dining, unde să existe masa și o comodă pentru veselă, în fața televizorului creează zona de relaxare cu o canapea și o măsuță de cafea, iar, imediat lângă fereastră un loc de birou. În dormitor, baie și bucătărie poți organiza lucrurile cât mai eficient, având grijă ca obiectele specifice fiecărei încăperi sau zonă stabilită să nu ajungă în alte părți ale casei.

Încearcă să-ți menții sertarele ordonate

O casă organizată și curată nu înseamnă ca toate lucrurile să fie ascunse prin dulapuri și sertare. Fiecare obiect trebuie să aibă locul lui chiar și în șifonier. În felul acesta, îți fi va simplu să ai totul la îndemână. Așadar, montează coșuri jolly în dulapurile din bucătărie, ca să-ți poți organiza mai ușor borcanele cu arome și condimente sau alte produse alimentare, sau optează pentru un picurător de vase în interiorul corpurilor de mobilier, unde să-ți păstrezi paharele și farfuriile.

Ai grijă să-ți împachetezi hainele și să folosești organizatoare pentru sertare, în special, pentru lucrurile mici. Depozitează dosarele, mapele, revistele și cărțile pe lungime și nu unele peste altele, ca să ai mai ușor acces la ele și optează pentru instalarea unor suporturi organizatoare din material textil, plastic, lemn ori metal oriunde vrei să păstrezi ordinea și să economisești spațiu.

Într-o locuință organizată, fiecare obiect trebuie să aibă locul său. Cu toate că ți se va părea dificil la început, odată ce reușești să păstrezi ordinea o perioadă îndelungată de timp vei depune tot mai puțin efort ca să ții totul sub control. Spațiul liber și interiorul aerisit sunt prețioase pentru fizic și psihic, așa că, încearcă să-ți organizezi eficient casa, dacă vrei să obții o atmosferă prielnică relaxării.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *