Idei de amenajare a unei bucatarii practice

Amenajarea unei bucătării poate fi adesea provocatoare, deoarece planurile noastre pot fi date peste cap de probleme sau situații cărora trebuie să le găsim răspuns. 

Ce trebuie să reții, însă, este faptul că dincolo de a fi frumoasă, o bucătărie trebuie să fie și practică, tocmai pentru a-ți oferi posibilitatea de a-ți desfășura activitățile într-un mod cât mai confortabil. 

Punem astăzi în balanță câteva idei de amenajare a bucătăriei, care s-ar putea să te ajute în demersul tău arhitectural.

Descoperă armonia din bucătărie

O bucătărie modernă este guvernată mai înainte de orice de ordine și armonie. Armonia se reflectă adesea în alegeri simple, dar de efect, care concură înspre a-i oferi spațiului o utilitate practică și un caracter cât mai confortabil. Este recomandat ca lucrurile și accesoriile de bucătărie să aibă câte un spațiu destinat, astfel încât să îți poți ușura munca în bucătărie. 

Iată câteva idei despre cum poți organiza produsele și accesoriile, în funcție de tipul lor:

Prizele și cablurile

De cele mai multe ori aspectul într-o bucătărie, dar și funcționalitatea, sunt în strânsă legătură cu amenajarea spațiului. Cablurile nu sunt tocmai estetice și mai mult decât atât, ele oferă senzația de aglomerare și dezordine, așa că ar fi bine să le grupezi și să le amenajezi într-un mod cât mai util. 

Spre exemplu, ai putea să apelezi la prize încastrate în blat sau la soluții de mascare, pentru a direcționa cablurile spre un loc în care să existe o priză comună. În general, prizele sunt pozate pe perete, cât mai aproape de blatul de lucru, tocmai pentru a facilita utilizarea electrocasnicelor, însă fără a strica aspectul acestei zone. 

Prizele ar trebui să fie dotate de asemenea cu capace protectoare, care să protejeze atât de praf cât și de accesul persoanelor neavizate, în speță al copiilor. 

Obiectele electrocasnice

Electrocasnicele ar trebui să fie aranjate în așa fel încât să ai acces facil la acestea. Nu ar trebui să fii nevoit să muți de fiecare dată lucrurile în bucătărie, doar pentru a avea acces la acestea, așa că poți opta, spre exemplu, și pentru produse care să acopere toate nevoile tale la nivel de electrocasnice. 

Poți folosi roboți de bucătărie care au mai multe funcții, și care te vor ajuta și prin prisma spațiului. Astfel, în loc să ai câteva cabluri de la fiecare obiect electrocasnic de pe masă, poți opta să reduci numărul acestora prin folosirea unuia singur. Acesta poate fi alimentat la prizele dispuse pe blat, iar spațiul va fi în acest mod mai organizat. 

Dispunerea veselei

Pentru că vesela necesită un spațiu curat, lipsit de praf, este de preferat să folosești un dulap pentru depozitarea ei. Poți folosi dulapuri deschise, dar și dulapuri obișnuite sau chiar corpuri de mobilă suspendate. 

Ai putea folosi chiar și elemente de stocare, pe care să le dispui pe blatul de bucătărie, însă este nevoie să calculezi foarte bine dimensiunile acestora, astfel încât să ai loc și pentru activitățile cu specific culinar. 

Ustensile de bucătărie

Tendințele moderne ne arată că stilul scandinav are influențe chiar și la nivelul bucătăriilor. Pentru a reproduce măcar o parte din acest stil, este nevoie să faci câteva schimbări în bucătărie, să cumperi elemente de depozitare speciale sau panouri de organizare. 

Deși până acum eram obișnuiți să nu lăsăm ustensilele de bucătărie la vedere, iată că tendințele moderne ne recomandă un anumit grad de expunere al acestora, tocmai pentru a le avea la îndemână. 

Poți așadar să pozezi pe un perete etajere sau panouri de depozitare, chiar în apropierea blatului de bucătărie sau a aragazului, iar pe acestea poți pune tigăi de diferite mărimi sau ustensilele comune de bucătărie. 

Alege mobilierul potrivit pentru bucătărie

Un lucru foarte important pentru bucătăria ta este alegerea mobilierului potrivit. Nu de puține ori utilizatorii preferă să amenajeze și un mic colț de relaxare în bucătărie, așa că poți alege și tu un colțar sau o masă pentru bucătărie, pentru a putea sa-ți savurezi liniștit cafeaua. O micuță canapea într-un colț al bucătăriei va fi de efect, deoarece vei putea primi în acest fel și oaspeții în timp ce tu pregătești masa. 

Alege decorațiuni potrivite

Amenajarea bucătăriei vizează și elementele decorative care, ce e drept, pot fi destul de limitate. Spre deosebire de living sau hol, unde paleta de decorațiuni este destul de amplă, în bucătărie lucrurile nu stau la fel de bine. 

Poți, în schimb, să folosești elementele specifice bucătăriei pentru a decora, iar prin aceasta putem înțelege micile ghivece cu plante aromatice, pe care le poți dispune pe o etajeră sau chiar perdelele potrivite, alese în culori diafane, specifice unei bucătării elegante. În loc de draperii poți folosi storuri, acestea încadrându-se mai bine decât draperiile în acest spațiu.

Alege corpuri moderne de iluminat

Amenajarea corectă a bucătăriei are în vedere și obiectele folosite pentru iluminat, deoarece poți crea o ambianță specială doar prin folosirea luminii. Spoturile led dispuse sub dulapuri, exact în zonele în care ai nevoie de un plus de lumină, aplicele, lustrele sau chiar benzile led cu senzori reprezintă alegeri foarte bune pentru iluminarea corectă a bucătăriei. 

Poți așadar să ai în vedere și aceste detalii, pentru a crea în bucătăria ta un spațiu cu adevărat feeric, dar și util în același timp.

Cu siguranță, nu trebuie să fii arhitect sau specialist în amenajări interioare, pentru a amenaja o bucătărie după bunul plac. Este nevoie, însă, de atenție la detalii și de un buget suficient, pentru ca în final bucătăria ta să fie nu doar deosebit de frumoasă, ci și foarte confortabilă. 

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *