Descoperă stilul vintage în amenajările interioare!

Stilul vintage este foarte popular printre pasionații de amenajări interioare. Povestea pe care o spune fiecare locuință decorată astfel este unică și depinde de gusturile și dorințele fiecăruia. Poți imprima casei tale propria personalitate și-ți poți transforma în realitate cele mai îndrăznețe idei, când vine vorba despre decorațiuni.

Un apartament sau o casă în stil vintage au un aer nostalgic, decorațiunile și toate elementele fiind inspirate din anii trecuți, uneori, reinterpretate și recreate. Pentru a reuși să impresionezi printr-o amenajare vintage, trebuie să cunoști acest stil și să afli care sunt principalele sale elemente.

Stilul vintage reînvie moda anilor trecuți în amenajări interioare

Casa bunicii este o sursă nesecată de decorațiuni și de inspirație, dacă vrei să-ți amenajezi casa în acest stil. Toate acele obiecte care par să spună o poveste pot fi integrate într-o locuință modernă, dar care are un iz istoric, nostalgic. Lustrele, ceasurile de perete, covoarele de mari dimensiuni sunt doar câteva exemple din moda anilor trecuți dar care au rămas în tendințe datorită eleganței și a faptului că designeri de top le-au integrat în peisajul modern.

Culoarea lemnului, una dintre cele mai des întâlnite în stilul vintage

Culoarea predominantă într-o locuință decorată în stil vintage este maroniul. Cu derivații de nuanțe, obiectele din încăperi duc cu gândul la lemnul masiv, la lux și eleganță. Majoritatea decorațiunile respectă această regulă și oferă un aer aristocratic, aducând aminte de perioada anilor trecuți. Culoarea maro poate  predomina în mai multe zone ale casei: pardoseală, pereți sau plafon, decorațiuni, mobilier sau tapițerii și draperii. Întotdeauna va exista un echilibru între nuanțe și nu vor fi pete de culoarea prea stridente, care să atragă privirea. Întregul peisaj este uniform și călduros.

Totuși, combinațiile de culori sunt des întâlnite, într-o locuință decorată în stil vintage. În afară de nuanțele de maro predomină culorile pale, neutre și pastelurile. Paleta de culori trebuie gândită în așa fel încât să atragă prin eleganță și nu prin extravaganță. Țesăturile fine din draperii, covoare sau materialele din tapițerii trebuie să aibă culori liniștitoare, care să contribuie la atmosfera generală.

Mobilierul vintage este masiv și cu decorațiuni

Mobilierul vintage este impresionant, atât prin calitatea pe care, de cele mai multe ori, o are, cât și datorită accesoriilor interesante. Liniile curbe predomină, inclusiv în cele mai mici detalii: mânerele dulapurilor, închizători, cuiere etc. Unele piese de mobilier, precum bibliotecile sau rafturile din sufragerie, sunt, deseori, decorate cu accesorii precum globuri pământești, ceasuri mari, cărți vechiーcare dau izul nostalgic, specific stilului vintage. De obicei, mobilierul dintr-o locuință amenajată în stil vintage este vechi, dar recondiționat sau, dacă nu găsești ceva pe placul tău, poate fi făcut la comandă, pentru a arăta exact așa cum îți dorești. 

Corpurile de iluminat în stil vintage creează o atmosferă aparte

Dacă ai intrat vreodată într-o locuință amenajată în stil vintage, cu siguranță, ai observat cât de mult accent se pune pe lumină. Aceasta este caldă, în unele zone, chiar difuză, pentru a contura o atmosferă de nostalgie și melancolie. Corpurile de iluminat reprezintă detalii care fac diferența într-o casă amenajată în stilul vintage. Acestea pot să fie numeroase, cu dimensiuni și modele diferite și pot servi, inclusiv, drept decorațiuni pentru mobilier.

Stilul vintage este un stil inedit, prin definiție

Designul epocilor trecute este caracteristic stilului vintage, astfel că, unele elemente utilizate în decor pot fi de-a dreptul inedite și surprinzătoare. Într-o încăpere precum sufrageria, se pot adăuga accesorii din casa bunicii sau din comerț, dar inspirate din trecut. Sentimentul de întoarcere în timp creează o atmosferă diferită, pe care nu o regăsești în niciun alt stil de amenajări interioare. Texturile, materialele folosite, culorile și decorațiunile sunt toate parte a unei povești, a unei ambianțe care sugerează ideea de nostalgie, majoritatea obiectelor aparținând secolului trecut. 

Țesăturile au un rol aparte

Pernele decorative, covoarele, fețele de masă și chiar prosoapele de baie au un rol foarte important, atunci când amenajezi locuința în stilul vintage. Fiecare fir are importanța lui în cadrul general, fiecare nuanță și țesătură, un loc special. Toate aceste elemente trebuie să se asorteze și să te facă să te gândești la casele aristocraților din trecut. Alegerea țesăturilor pentru toate încăperile este o ocazie pentru a contura acea atmosferă specifică stilului vintage. 

Atmosfera într-o casă amenajată în stil vintage este intimă și confortabilă 

Pentru a descoperi stilul vintage, vizitează o locuință mai veche sau răscolește prin cufărul bunicii, Vei găsi suficientă inspirație pentru a decora întreaga locuință sau, măcar, o încăpere, în acest stil. În comerț, se găsesc numeroase decorațiuni vintage care pot fi aduse chiar și într-o locuință modernă. Totul e să ai mare grijă, să dai dovadă de atenție la detalii și să respecți regulile de bază din amenajările interioare. Un avantaj al stilului vintage este că acesta poate fi ușor de integrat într-o locuință amenajată contemporan, dând frâu liber imaginației și cu puțină inspirație. Nu uita că trebuie să obții o atmosferă cât mai intimă și mai confortabilă, acestea fiind caracteristici de bază ale stilului vintage. De asemenea, atenția la detalii este absolut necesară pentru fiecare colțișor din casă, indiferent că vorbim despre texturi, materiale, culori, mobilier sau decorațiuni.

De-a lungul timpului, stilul vintage a devenit tot mai popular și chiar și în locuințele cele mai moderne se găsesc elemente care aparțin trecutului. În amenajările interioare, decorațiunile vintage au loc special pentru că, de cele mai multe ori, au o istorie interesantă, spun povestea unui eveniment din trecut sau amintesc de un anumit moment. Descoperirea stilului vintage este o reală plăcere pentru pasionații de amenajări interioare sau pentru cei care vor să dea o notă aparte locuinței. 

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *