Amenajare dressing: idei pentru spații mici și cochete

Un dressing reprezintă un spațiu util în cadrul locuinței, deoarece îți permite să aduni la un loc varietatea de articole vestimentare de care dispui. În funcție de garderoba ta ar trebui să alegi și dimensiunile pe care ar trebui să le aibă dressingul, însă uneori spațiul îți poate pune probleme. Ce este de făcut în aceste cazuri? Ei bine dressingul poate fi amenajat chiar și în spații mai restrânse, având însă în vedere câteva detalii care s-ar putea să te ajute să te organizezi mai bine. Discutăm așadar în acest material despre aceste idei de amenajare pentru dressinguri în spații mici. 

Cum se amenajează dressingul?

Atunci când spațiul o permite, dressingul poate fi creat într-o cameră a casei, lăsând astfel posibilitatea de a-l amenaja ușor. Dacă însă spațiul este mic, de tipul apartamentelor cu o cameră sau chiar al garsonierelor, atunci cu siguranță nu vei putea folosi această soluție. Totuși, vei putea amenaja o parte a camerei sau chiar a holului, pentru a crea un dressing elegant, mai ales dacă apartamentul este compartimentat corect. Unele apartamente beneficiază chiar de debarale sau cămări pe care, dacă nu le folosești, poți la fel de bine să le transformi în dressinguri. În unele cazuri, chiar și balcoanele închise, izolate termic și protejate pot beneficia de același statut, mai ales dacă locuința nu se află în permanență în bătaia soarelui. 

Ce îți va fi necesar pentru realizarea unui dressing?

Nu este nevoie să fii neapărat un specialist în amenajări interioare pentru a putea crea un dressing într-un spațiu mic, ci doar să ai la îndemână câteva produse speciale, care să te ajute în ceea ce privește valorificarea spațiului. 

Profile metalice și rigips

Cu ajutorul profilelor și al rigipsului vei putea delimita spațiul, în cazul în care vei dori să construiești efectiv unul sau doi pereți de compartimentare în interiorul dressingului. Structura poate fi ușoară deoarece un dressing are rolul de a organiza foarte bine articolele vestimentare, dar și de a le proteja de praf, fum sau abur, așa că pereții din rigips vor fi exact ceea ce îți trebuie. 

Alege uși potrivite stilului tău

Ca să îți facilitezi accesul la dressing ar trebui să instalezi uși ample, cu deschidere în exterior. Poți opta pentru uși din lemn sau pentru uși culisante, cu specificația că lemnul este mult mai elegant și estetic. Vei avea nevoie de mânere deosebite care să complimenteze ușile și care să conducă către ideea de dressing, de spațiu destinat stilului și garderobei tale. 

În general specialiștii ne recomandă să folosim culori cât mai deschise pentru dressinguri, pentru a creea impresia de spațiu, așa că te poți orienta către culori precum alb, roz pudră, sau galben pal. 

Iluminează eficient

Dacă ai un dressing mic, cel mai bine ar fi să te gândești la un sistem de iluminare eficientă, care să includă becuri, spoturi sau lămpi led, astfel încât dressingul tău să capete un aer modern. 

Lumina într-un dressing este foarte importantă deoarece doar în acest fel vei avea acces vizual la toate lucrurile stocate în interiorul spațiului. Unul dintre principiile de bază ale organizării ne amintește de de faptul că pentru a ne putea bucura de lucrurile noastre, acestea trebuie să ne fie accesibile în mod rapid, uneori chiar dintr-o privire. Din acest motiv vei avea nevoie de un iluminat eficient, de preferat cu lumină caldă, dar care nu afectează percepția asupra culorilor. 

Este important ca iluminatul să vizeze toate spațiile dressingului, indiferent dacă vorbim despre spațiile destinate hainelor, articolelor de încălțăminte, pălăriilor, eșarfelor sau a lenjeriilor. 

Instalează elemente de compartimentare

În general dressingurile sunt amenajate în așa fel încât să ne permită accesul facil la orice articol vestimentar. Va fi nevoie să delimitezi spațiul și să decizi dacă dressingul tău va găzdui doar articole vestimentare ci și articole de încălțăminte. În funcție de deciziile luate, vei putea decide și modul în care va arăta dressingul tău. Cel mai comun model de dressing este compus din bara de haine poziționată la nivelul privirii, un raft superior pe care sunt poziționate cutii cu accesorii de iarnă (căciuli, pălării, mănuși, fulare), un raft inferior sau un compartiment în care să amenajezi articolele de încălțăminte, iar în mijloc, în zona hainelor, poți instala sertare și organizatoare pentru articole de mici dimensiuni (lenjerie, șosete, etc.)

Instalează sertare și organizatoare

Uneori o simplă compartimentare a dressingului s-ar putea să nu fie suficientă, iar acesta este motivul pentru care ar trebui să apelezi la separatoare, la sertare și la organizatoare. Organizatoarele de acest tip sunt foarte utile atunci când vrei să delimitezi anumite articole vestimentare. Lenjeria, ciorapii, dresurile, acestea sunt articole vestimentare pe care este indicat să le organizezi în sertare, în vreme ce eșarfele, cravatele și curelele pot fi aranjate în organizatoare special create în acest sens. 

Cum poți așeza hainele într-un dressing?

Indiferent de dimensiunea sa, dressingul poate găzdui o întreagă garderobă. Poți organiza toate aceste haine în funcție de preferințe, însă cele mai utilizate tipuri de aranjări sunt:

– aranjarea tip curcubeu a articolelor vestimentare- presupune aranjarea articolelor vestimentare în funcție de culoare, creându-se în acest fel un efect deosebit de curcubeu cu gradiente de culoare

-aranjarea pe sezoane a articolelor vestimentare- presupune aranjarea în prim plan a articolelor vestimentare specifice sezonului actual, pentru ca articolele aferente altui anotimp să fie poziționate mai ascuns, dar tot cu acces la acestea.

-aranjarea pe categorii vestimentare- acest lucru presupune aranjarea în același loc a pantalonilor, a puloverelor sau a rochiilor, știind în acest fel unde este poziționat fiecare articol vestimentar, în funcție de categoria de care aparține.

Chiar și cele mai mici dressinguri pot fi amenajate special, cu bun gust, cu totul deosebit, însă este nevoie ca înainte de orice pas să te documentezi și să cauți acele elemente care te pot ajuta să creezi un spațiu exact așa cum îți dorești. În final, dressingul tău va arăta cochet și elegant, iar tu vei fi mulțumit de alegerea făcută. 

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *