Ghid complet pentru alegerea mânerelor de mobilă

Mânerele pentru mobilă au atât un rol practic, cât și unul estetic. Indiferent că vorbim despre bucătărie, sufragerie, dormitoare, băi, balcoane sau alte încăperi, fiecare spațiu din locuință este folosit frecvent. Dulapurile și sertarele sunt închise și deschise zilnic, iar mânerele ajută la protejarea lor, deoarece în loc să atingi suprafața acestor corpuri și să lași urme pe ele, folosești mânerele sau butonii.

Găsești mânere pentru mobilă într-o varietate de stiluri și finisaje ce vor înfrumuseța aspectul fiecărei încăperi. Însă cum optezi pentru cele potrivite nevoilor și preferințelor tale?

Atunci când construiești sau renovezi, lasă alegerea mânerelor și a butonilor pentru mobilă la sfârșit. După ce te-ai ocupat de restul aspectelor, ia în considerare sfaturile din acest ghid pentru a decide care sunt accesoriile pe care merită sa le achiziționezi.

Mânere sau butoni?

Mânere drepte sau curbate?

Alegerea finisajului

Comandă întotdeauna câteva mânere în plus

Mânere sau butoni?

Nu există reguli stricte atunci când vine vorba de a alege între mânere și butoni, ori de-a opta pentru ambele.

Una dintre variante este de a folosi butoni pentru toate ușile dulapurilor și mânere pentru toate sertarele. Pentru ușile de dimensiuni mai mari, cum este ușa de la șifonier, cea care delimitează spațiul în care arunci gunoiul sau cea de la cămară, este recomandat să folosești un mâner.

De asemenea, este mai simplu să deschizi un sertar cu un mâner, deoarece îl poți prinde cu toată mâna, nu doar cu vârfurile degetelor, ceea ce este extrem de practic în special atunci când sertarele sunt pline de tigăi, oale, vase etc. 

Poți alege să folosești doar mânere sau doar butoni. Utilizarea exclusivă a butonilor era populară în trecut, atunci când nu exista pe piață o gamă atât de largă de accesorii. Utilizarea exclusivă a mânerelor este, însă, un trend actual, însă și în urmă cu câteva zeci de ani unii oameni achiziționau mânere clasice pentru toate piesele de mobilier din casă. 

Dacă decizi să folosești doar mânere, trebuie să ai în vedere și modalitatea prin care acestea trebuie să fie montate. Optează pentru mânere orizontale pentru sertare și mânere verticale pentru ușile dulapurilor. 

Mânere drepte sau curbate?

Analizează cu atenție forma corpurilor de mobilier din fiecare încăpere. Dulapurile, blatul din bucătărie, șifonierele, biroul și corpurile de iluminat sunt doar câteva exemple de elemente pe care să le studiezi. Sunt liniile acestora drepte sau curbate?

Alege mânere care se potrivesc cu tipul liniilor pieselor de mobilier.

Mobila în stil shaker sau corpurile cu uși plate și aspect pătrățos fac parte din categoria pieselor cu linii drepte. Mânerele drepte pot avea accente rotunjite, însă conturul lor va fi rectangular. Acestea se potrivesc unui stil modern.

Exemple de corpuri din categoria celor cu linii curbate sunt dulapurile cu uși pline cu arcade și obiectele cu margini ușor rotunjite. Mânerele curbate au conturul rotunjit și mai multe detalii, potrivindu-se decorurilor tradiționale și stilului tranzițional.

Alegerea finisajului

În timp ce majoritatea persoanelor vor alege cromul sau nichelul periat, există numeroase alte finisaje ce pot adăuga o notă aparte locuinței tale. Mânerele nu trebuie neapărat să se asorteze cu bateria de la chiuvetă, atât timp cât finisajul acestora complementează alte elemente de design din încăpere. 

Unele finisaje ale mânerelor se potrivesc de minune cu nichelul periat sau cu oțelul inoxidabil periat; bronzul (într-o nuanță închisă sau deschisă), staniul, alama satinată și aluminiul (negru mat sau ruginiu) sunt doar câteva exemple.

Chiar dacă nu sunt atât de multe finisaje ce merg foarte bune cu elementele din crom, tot ai o listă opțiuni ce include sticla transparentă și bronzul alb, negru sau într-o altă nuanță închisă.

Nu-ți fie frică să combini materialele și culorile

Pentru a te simți ca acasă, căminul tău trebuie să îți reflecte gusturile, așa că nu-ți fie frică să încalci uneori regulile și să folosești în aceeași încăpere mânere realizate din diferite materiale sau în diverse nuanțe. De exemplu, într-o bucătărie cu electrocasnice din oțel inoxidabil poți opta pentru mânere transparente și negre.

Comandă întotdeauna câteva mânere în plus

Indiferent de modelul mânerelor pe care-l alegi, achiziționează câteva în plus față de numărul de care ai nevoie. Uneori, se poate întâmpla ca un mâner să se strice, un cui să se rupă, o piesă să se piardă, ceea ce face decizia de a avea câteva accesorii de rezervă una înțeleaptă. 

De multe ori când trebuie să înlocuiești ceva, nu mai găsești în stoc produsul respectiv. Sau poate îți cumperi o nouă piesă de mobilier și vrei ca mânerele sale să se potrivească cu celelalte – un alt scenariu în care te vei felicita că ai în casă niște mânere de rezervă.

Mânerele și butonii sunt precum niște bijuterii ale corpurile de mobilier, fiind în același timp și deosebit de utile. Acestea trebuie să fie potrivite cu mobila, cu stilul de design interior, să fie confortabil de utilizat și să înfrumusețeze aspectul încăperilor. Așadar, acordă atenție alegerii lor și urmează recomandările de mai sus.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *