Scheme de amenajare a mobilei într-o bucătărie modernă

Pentru foarte mulți dintre noi, bucătăria este camera cea mai importantă din casă, locul unde se gătesc bucate delicioase, în care se ia masa de multe ori sau se petrece timp cu prietenii. De aceea, amenajarea bucătăriei trebuie să ocupe un loc important în preocupările locatarilor. De cât de bine este organizată mobila și spațiul de lucru, ține confortul pe care îl vei resimți atunci când gătești. Chiar dacă nu dispui de o bucătărie foarte spațioasă, există scheme de amenajare care o pot face ușor de folosit și eficientă. Regulile generale de care trebuie să ții cont atunci când amenajezi bucătăria țin de ergonomia spațiului, de alegerea pieselor de mobilier potrivite și de aranjarea lor în funcție de nevoile și spațiul disponibil. Îți prezentăm în continuare câteva scheme de amenajare a unei bucatarii moderne și reguli de amenajare de care să ții cont atunci când îți redecorezi bucătăria.

Ce este triunghiul de lucru?

Am menționat în primul paragraf ergonomia spațiului, un principiu simplu care spune că piesele de mobilier și felul în care sunt aranjate trebuie să servească perfect scopului pentru care au fost produse. Înălțimea rafturilor trebuie să corespundă cu înălțimea persoanelor care le vor folosi cel mai adesea. Mânerele de mobilă trebuie să fie perfect adaptate mâinilor care vor trage de ele, iar aranjarea spațiului de lucru să fie în acord cu felul în care urmează să se gătească în bucătăria respectivă – va găti o singură persoană, se va găti cu ajutorul copiilor etc.

Triunghiul de lucru este reprezentat de cele trei puncte de interes dintr-o bucătărie: aragazul, chiuveta și frigiderul. Între acestea trei puncte trebuie să existe întotdeauna căi de acces ușoare, pentru ca procesul de gătire să fie cât mai comod și simplu. În funcție de schema de amenajare a bucătăriei, acest triunghi de lucru poate avea aspecte diferite.

Bucătăria liniară

Bucătăria liniară, sau pe un singur perete este cea în care toate piesele de mobilier sunt pe aceeași linie. Acest tip de bucătărie se potrivește mai ales în bucătăriile mici, de bloc, unde se dorește utilarea completa a bucătăriei, cu un consum de spațiu cât mai redus. În această schemă de amenajare a bucătăriei, aragazul, chiuveta și, adesea, și frigiderul, sunt pe aceeași linie. Mobila este formată din dulapuri în partea de jos și alte corpuri suspendate, pentru a folosi cât mai ergonomic spațiul. În bucătăriile liniare, organizarea spațiului este foarte importantă. 

În acest tip de amenajare, totul se desfășoară pe verticală. Corpurile de mobilier suspendate pot ajunge până la tavan, pentru mai mult spațiu de depozitare. Chiar dacă nu este un triunghi în sensul propriu al cuvântului, ”triunghiul de lucru” funcționează și în acest tip de bucătării. Astfel, este recomandat ca aragazul să fie plasat între chiuvetă și frigider, la distanțe egale de fiecare dintre acestea. 

Bucătăria galerie

Bucătăria galerie se desfășoară pe doi pereți paraleli, astfel încât mobilierul va fi poziționat față în față, creându-se un pasaj sau o galerie între piesele de mobilă. Acest tip de bucătărie se potrivește spațiilor mai generoase, de tipul bucătăriilor pătrate din blocuri sau bucătăriilor medii din case. Avantajul amplasării mobilierului în format paralel este că se va utiliza foarte eficient spațiul, fără să existe pierderi, ca în cazul bucătăriilor pe colț. 

În această schemă de amenajare a bucătăriei, există foarte mult spațiu pentru pregătirea alimentelor și pot găti mai multe persoane în același timp. În același timp, triunghiul de lucru poate fi amplasat perfect, cu frigiderul și aragazul pe un perete și chiuveta pe peretele paralel. 

Datorită faptului că există dulapuri pe doi pereți, spațiile de depozitare vor fi mult mai multe și mai generoase, astfel că se poate renunța la amplasarea mobilierului pe verticală. Se pot monta sisteme de glisare pentru sertare și dulapuri, astfel încât să se economisească spațiul pe orizontală.

Bucătăria în formă de L

Bucătăria în formă de L este amplasată, așa cum sugestiv îi spune și numele, pe doi pereți perpendiculari. Această bucătărie pe colț este potrivită atât pentru spațiile mici din apartamentele de bloc, cât și pentru bucătăriile mari, închise sau open space. 

Avantajul bucătăriei în formă de L este că permite amplasarea frigiderului, a aragazului și a chiuvetei în proximitate, făcând astfel gătitul confortabil, chiar și într-un spațiu restrâns. Un posibil dezavantaj al acestei scheme de amenajare este că se poate pierde puțin spațiu în colț, în lipsa unor soluții ingenioase de design al mobilierului. Această problemă se poate rezolva ușor prin montarea unor balamale de mobilă inteligente.

Bucătăria în formă de L poate ocupa totalitatea celor doi pereți sau numai o parte din aceștia. În funcție de câte persoane gătesc în spațiul respectiv, blatul bucătăriei în formă de L poate ajunge și la 4,5 metri, pe o latură.

Bucătăria în formă de U

În acest tip de bucătărie, piesele de mobilier și electrocasnicele se întind pe trei pereți. Este o schemă de amenajare potrivită pentru bucătăriile mai mari. Avantajul este că vei avea foarte mult spațiu de depozitare, iar fiecare dintre cele trei puncte de interes poate fi plasat pe unul dintre pereți. Triunghiul de lucru este așadar foarte mare și permite prezența a două sau chiar trei persoane care să ajute bucătarul.

Sfatul designerilor este să nu supraîncarci acest tip de bucătărie cu dulapuri suspendate pe toate cele trei laturi. Poți opta pentru rafturi deschise, care vor crea senzația unui spațiu mai aerisit. În plus, pe unul dintre pereți este foarte probabil să existe o fereastră. Acea zonă ar fi bine să rămână liberă, pentru a te bucura de cât mai multă lumină naturală.

Bucătăria cu insulă

Bucătăria cu insulă este o alegere potrivită pentru casele mai mari, cu bucătării deschise și spațiu generos. Insula este un spațiu de lucru și de depozitare amplasat în mijlocul bucătăriei, la o distanță convenabilă de restul mobilei. În funcție de configurarea spațiului, restul pieselor de mobilier pot fi amplasate în linie sau în L. pe insulă se poate instala aragazul sau chiuveta, sau poate fi folosită numai ca spațiu de lucru și de luat masa. Insula de bucătărie este un element care strânge în jurul său familia și invitații, astfel că este foarte potrivită pentru cei cărora le place să aibă frecvent invitați la masă sau pentru familiile mai numeroase. Insula poate fi pusă și mai mult în valoare cu corpuri de iluminat suspendate deasupra ei.

Bucătăria cu peninsulă

De asemenea potrivită în bucătăriile deschise, unde spațiul este suficient, bucătăria cu peninsulă implică prezența unui bar, a unui blat de lucru sau de luat masa, plasat în continuarea mobilierului de bucătărie. Acesta separă spațiul destinat gătitului de restul casei. Practic, este o insulă de bucătărie care nu a fost plasată în centru, ci atașată unui perete. 

Avantajul acestei scheme de amenajare este că oferă spațiu de depozitare și de lucru în plus, iar peninsula poate fi folosită și ca un loc de luat masa sau de socializat, în timp ce se pregătește masa. 

În această variantă, triunghiul de lucru trebuie să aibă frigiderul și aragazul pe un perete și chiuveta pe alt perete, pentru a permite un proces de gătire rapid.

Cele mai importante reguli de amenajare a bucătăriei

Indiferent ce schemă de amenajare crezi că se potrivește bucătăriei tale, există câteva reguli pentru folosirea cât mai eficientă a spațiului. Iată câteva dintre acestea:

  • Nu plasa niciunul dintre punctele de interes din bucătărie lângă ușă sau fereastră, pentru a evita ca atunci când acestea sunt deschise să blocheze sau să îngreuneze funcționarea lui.
  • Blatul de lucru ar trebui să aibă cel puțin un metru, pentru bucătăriile în care gătește o singură persoană și peste 1,2 metri pentru bucătăriile în care gătesc mai mulți oameni simultan.
  • Chiuveta trebuie să fie plasată vis a vis de aragaz și frigider, acolo unde amenajarea bucătăriei o permite.
  • Fiecare spațiu de lucru ar trebui să fie luminat corespunzător, în plus față de iluminatul general.

În concluzie, pentru fiecare bucătărie există soluții de amenajare, astfel încât să fie cât mai eficientă și ușor de folosit. Evaluează bucătăria ta în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, câte persoane vor găti în ea și felul în care îți place să gătești. După ce ai toate aceste criterii foarte clare în minte, alege schema de amenajare care se potrivește cel mai bine și inspiră-te din sutele de propuneri de design disponibile online. 

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *