Ghid complet pentru amenajarea unei bucătării din care să nu vrei să mai ieși

Despre bucătărie se spune că este inima casei. Pe bună dreptate, dacă ne gândim că unele dintre cele mai plăcute momente se întâmplă, adesea, în acest spațiu. Bucătăria este locul unde se face și se savurează cafeaua de dimineață, locul în care familia se reunește ca să prepare mesele tradiționale și, de multe ori, spațiul în care se adună prietenii, la o petrecere. Bucătăria este percepută ca un spațiu cald, primitor și sigur, în care au loc cele mai „delicioase” momente. De aceea, aranjarea și organizarea bucătăriei trebuie să ocupe un loc central în planurile de amenajare a casei. Dacă ai nevoie de inspirație pentru designul bucătăriei tale, îți oferim un ghid complet pentru amenajarea unei bucătării din care, cu siguranță, nu vei mai vrea să ieși.

Cum planifici amenajarea bucătăriei

Înainte de orice, trebuie să iei în considerare câteva aspecte foarte importante. În funcție de acestea, îți vei putea amenaja bucătăria visurilor tale. Acestea sunt: bugetul de care dispui, ce funcționalități ai vrea să aibă bucătăria, stilul de design și spațiul pe care îl ai la dispoziție. Fiecare dintre acești piloni importanți va dicta o anumită direcție în amenajarea bucătăriei, însă, trebuie să fii realist, încă de la început, legat de resursele pe care le ai la dispoziție.

Cât de important este bugetul

Bugetul este primul factor pe care trebuie să îl iei în considerare. În funcție de acesta, vei ști ce investiții poți face și, în anumite cazuri, ce compromisuri. De exemplu, dacă renovezi o bucătărie, o variantă convenabilă pentru un buget mai redus ar fi să păstrezi instalația de apă și pe cea electrică așa cum era și să nu schimbi foarte mult locul instalațiilor sanitare sau al prizelor. De asemenea, mobila clasică, pe dimensiuni standard, va costa mai puțin decât una făcută pe comandă. Un truc folosit, adesea, de designerii de interior pentru proiectele cu buget redus este să schimbe feroneria de la piesele clasice de mobilier, cu mânere și accesorii premium.

Un alt sfat important de la designeri este să pui deoparte 20% din bugetul estimat inițial, pentru că, mereu, vor apărea cheltuieli neprevăzute.

Ce funcționalități va avea bucătăria

Când amenajezi o bucătărie, trebuie să te gândești, mereu, ce fel de spațiu îți dorești. Unul în care este binevenită toată familia, în care se va găti mult și se va petrece timp îndelungat? Sau vrei o bucătărie minimalistă, care să îndeplinească numai funcțiile de bază? Cu aceste idei în minte, alege electrocasnicele și decide, apoi, cum să le dispui. Amenajează spațiul în jurul pieselor centrale, cum ar fi cuptorul, dacă este unul mare. Gândește-te, apoi, la utilitatea spațiilor de depozitare. Ai multe ustensile de bucătărie? Vei avea nevoie de dulapuri sau, mai degrabă, de sertare? Electrocasnicele mici pot fi ascunse în lăcașuri special concepute pentru ele, asemenea frigiderului, dacă îți dorești un design mai unitar al bucătăriei. Ia în considerare cablurile electrice pe care le poți organiza și ascunde cu ajutorul unor treceri de cabluri, pentru ca suprafața de gătit să fie cât mai degajată. 

În ce stil amenajezi bucătăria

Alegerea stilului de design este foarte importantă pentru că dă direcția generală pentru decorarea bucătăriei. Stilul de design va influența culorile alese, tipul de mobilă sau corpurile de iluminat. Poți să vrei o bucătărie minimalistă, contemporană sau una rustică. Designerii de interior recomandă crearea unui „mood board”, fizic sau online. Acesta este o colecție de fotografii, culori, obiecte care te inspiră și pe care le pui alături, ca să vezi cum și dacă merg împreună. Indiferent de stilul ales pentru bucătărie, nu uita că el trebuie să se potrivească cu arhitectura casei dar și cu designul celorlalte camere.

Cât de mult contează spațiul

Există bucătării de 6 metri pătrați foarte bine utilate și excelent amenajate. Spațiul este important, însă, numai în măsura în care știi cum să-l pui în valoare. Sigur că nu vei instala o insulă în mijlocul unei bucătării foarte mici, însă, dacă pui mai mult în valoare tot spațiul pe care îl ai la dispoziție, cu atât mai bine. Designerii recomandă folosirea întreg spațiului din bucătărie. Înalță dulapurile până la tavan, pentru a câștiga spațiu de depozitare. Dacă ai o fereastră cu lumină naturală sau cu o priveliște frumoasă, amenajează bucătăria în jurul acestei ferestre. 

Tipuri de bucătării în funcție de spațiu

În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți opta pentru:

 • Bucătăria liniară – este cea mai frecventă amenajare, în bucătăriile mici din case sau apartamente. Este bucătăria amenajată de-a lungul unui singur perete. Poate fi îmbogățită și cu o insulă, dacă spațiul o permite.
 • Bucătăria în formă de L – acest tip de bucătărie este amenajat pe colț și se potrivește în spațiile mai mari, unde bucătăria se deschide către casă.
 • Bucătărie în formă de U sau de potcoavă – în această bucătărie, destinată spațiilor mari, dulapurile și electrocasnicele sunt dispuse pe trei pereți. Este, adesea, completată de o insulă în mijlocul camerei.

Regula triunghiului

Regula triunghiului în bucătărie te ajută să stabilești locul celor mai importante trei obiecte din bucătărie: aragazul, chiuveta și frigiderul. Triunghiul imaginar format din unirea acestor trei puncte este, de fapt, spațiul de lucru al bucătarului. Cele trei nu ar trebui să fie amplasate la distanțe mai mari de trei metri una de cealaltă.

Regula triunghiului nu mai este valabilă neapărat în bucătăriile mari. Aici, poți aplica o regulă mai nouă de design interior, cea a zonelor: în orice bucătărie trebuie să ai zona de preparare, zona de gătire și zona de curățenie. În zona de pregătire a alimentelor trebuie să fie frigiderul și chiuveta, blatul și spațiile care depozitează ustensile. În zona de gătit, aragazul și cuptorul, clasic sau cu microunde, în timp ce în zona de curățenie se amplasează chiuveta și mașina de spălat vase.

Sfaturi pentru amenajarea unei bucătării reușite

Dacă mai ai nevoie de informații pe acest subiect, am adunat pentru tine câteva sfaturi de la designerii de interior. Acestea țin atât de aspectul bucătăriei, cât și de funcționalitatea ei:

 • Investește în materiale de calitate – nu uita că dulapurile și sertarele de la bucătărie vor fi printre cele mai folosite lucruri din casă. Este nevoie de balamale și sisteme de culisare de foarte bună calitate, care să reziste în timp, la foarte multe utilizări.
 • Alege un blat durabil – blatul pe care pregătești mâncarea este cea mai folosită suprafață din bucătărie. Așadar, alege un material care să reziste. Iată câteva cu avantajele și dezavantajele lor: lemnul și granitul sunt frumoase, dar, se pătează ușor. Blaturile din ceramică porțelanată sunt durabile și nu se pătează, dar, se murdăresc ușor. Blaturile din granit sunt rezistente la pete, dar, sunt mai scumpe. Alege varianta care se potrivește cel mai bine cu nevoile și bugetul tău.
 • Fă la fel cu podeaua – atunci când alegi materialul pentru podea, trebuie să iei în considerare aceleași lucruri. Ai nevoie de o suprafață durabilă, nealunecoasă, ușor de curățat și care să se potrivească foarte bine cu restul bucătăriei. Dușumeaua din lemn dă bucătăriei un aspect cald și primitor, dar se uzează în timp, mai ales în apropierea frigiderului sau a chiuvetei. Gresia se curăță ușor, dar, poate da un aspect rece. Piatra naturală este rezistentă, însă, este mai scumpă, etc. 
 • Luminează inteligent – o bucătărie cu adevărat primitoare este una în care ai mai multe surse de lumină caldă. Folosește corpuri de iluminat pentru a pune în valoare anumite colțuri importante din bucătărie: zona de gătit, zona de luat masa etc.
 • Transformă insula într-o zonă utilă – dacă spațiul îți permite să instalezi o insulă de bucătărie, nu folosi doar suprafața ei. Adaugă-i locuri de depozitare, dulapuri și rafturi.
 • Montează o chiuvetă în insulă – astfel, poți transforma insula într-un spațiu de pregătire a alimentelor perfect.
 • Alternează dulapuri și rafturi – pentru un aspect cald și primitor, alternează spațiile de depozitare cu uși și pe cele deschise. Depozitează în dulapuri ustensilele de gătit și, pe rafturi, afișează piesele de care ești mândru: ceramică deosebită, cărți de bucate, fructiere sau vaze cu flori.
 • Alege un colțar – poți transforma colțul nefolosit dintr-o bucătărie într-un spațiu de luat masa, dacă amplasezi un colțar și o masă cu două scaune acolo. Colțarul poate fi sub formă de bancă de bucătărie și poate servi și ca spațiu de depozitare.
 • Alege uși de dulap cu geamuri – geamurile sablate sau simple pot da ușilor de la dulapuri o notă rustică. Alege-le numai dacă ai veselă colorată uniform și de aceeași mărime, pentru că se va vedea felul în care sunt aranjate vasele înăuntrul dulapurilor și nu îți dorești un aspect dezordonat.
 • Adaugă puțină culoare – poți picta baza insulei sau hota într-o culoare vibrantă, care să iasă în evidență și să pună în valoare restul elementelor din bucătărie.
 • Organizează-ți instrumentele de gătit – poți opta pentru un look modern, ușor industrial, în bucătărie, cu ustensilele de gătit la vedere, agățate de bare suspendate deasupra aragazului sau a zonei de gătit, la fel ca în restaurante.
 • Cămară glisantă – în bucătăriile care duc lipsă de spațiu pentru cămară, poți amenaja o cămară glisantă, ca un sertar cu rafturi paralele, care să gliseze în perete, lângă frigider, de exemplu. Aici, poți depozita alimente care nu sunt perisabile, sosuri, conserve, ulei sau condimente.
 • Îndulcește atmosfera cu perdele și draperii – lumina din bucătărie poate fi controlată cu ajutorul perdelelor și a draperiilor. Alege materiale vaporoase, ușoare, în culori pastelate, cu modele florale sau geometrice. Caută draperii care se curăță ușor, în mașina de spălat, pentru a-ți ușura munca.

Așadar, atunci când vrei să amenajezi sau să redecorezi bucătăria, ai nevoie de o planificare solidă. Ia în considerare bugetul, funcționalitatea bucătăriei, stilul pe care vrei să îl adopți și spațiul pe care îl ai la dispoziție. Apoi, aplică o parte dintre trucurile pe care ți le-am împărtășit și vei avea, cu siguranță, bucătăria la care ai visat întotdeauna.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *